Polisen varnar: Flera stölder och intrång hos äldre

Kalmar län Artikeln publicerades

Kvinnorna säger sig komma från hemtjänsten eller sjukvården och tränger sig in i de äldres bostäder. På ett dygn har fem äldre personer i länet blivit utsatta för olaga intrång eller inbrott i sina bostäder.

Flera åldringsbrott i länet det senaste dygnet.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Flera åldringsbrott i länet det senaste dygnet.

Det senaste dygnet har det totalt anmälts nio försök till eller fullbordade stölder i äldres bostäder i region syd. Fem av anmälningar har gjorts på orter i Kalmar län.

Vid flera av brotten har gärningspersonerna varit kvinnor och i några av fallen har de utgett sig för att komma från hemtjänsten eller sjukvården och på så vis lurat sig in i bostäderna.

Åsa Emanuelsson, presskommunikatör på polisen region syd, har kikat på brotten och reagerade på att det var ovanligt många så kallade åldringsbrott under ett dygn.

Hon tycker att man ska vara observant när okända personer ringer på dörren.

– Det finns olika tillvägagångssätt. I vissa fall tränger man sig in, i vissa fall blir man inbjuden. Vi vill att man ska vara uppmärksam. Har man inte beställt hemtjänst eller om man är orolig ska man direkt kontakta polisen på 112, säger hon.

Här är intrången och inbrotten hos äldre i länet det senaste dygnet:

10.01, Kalmar: En okänd kvinna knackade på hos en man i 80-årsåldern och ville låna toaletten. När hon lämnade bostaden saknades en mobiltelefon.

12.05, Hultsfred: En kvinna i 90-årsåldern fick påhälsning av en kvinna som, mot den äldre kvinnans vilja, tog sig in i lägenheten och började städa. Det är oklart om något har stulits.

12.15, Hultsfred: En kvinna i 90-årsåldern släppte in två kvinnor, som utgav sig från att komma från hemtjänsten, i sin bostad. När kvinnorna försvinner saknas kontanter och smycken.

13.41, Mönsterås: En person i 75-årsåldern släppte in två kvinnor som ville gå på toaletten i sin bostad. När kvinnorna lämnat saknas smycken.

13.52, Mönsterås: En man i 90-årsåldern håller på att flytta. När personen som hjälper mannen med flytten kommer tillbaka till lägenheten upptäcks två kvinnor som är inne och rotar runt i lägenheten. Det är oklart vad som saknas men kvinnorna ska bland annat ha ”grävt i byrålådor”.