Annons

Polisen har för gamla lagböcker – nekade anmälan

Polisen använder sig av över tio år gamla lagböcker.
Dessutom har de nekat att ta emot en anmälan från en tjej som hänvisade till lagen som faktiskt gäller.
Kalmar • Publicerad 11 mars 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det var när Alexandra Dahlqvist, 22 år från Nybro, läste en, enligt henne, hetsande kommentar på Facebook som hon bestämde sig för att göra en polisanmälan.

I kommentaren stod det bland annat att ”alla bögar borde hängas”. Hon ringde till polisen på 114 14 och sa att hon ville anmäla inlägget eftersom det innebar hets mot folkgrupp.

Annons

– Jag fick läsa upp kommentaren och så sa polisen att hon skulle rådfråga sina kollegor, säger Alexandra Dahlqvist.

Efter en stund sade poliskvinnan att sexuell läggning inte ingår i hets mot folkgrupp enligt den lagbok hon hade. Och därför kunde Alexandra Dahlqvist inte göra en anmälan. Anmälan måste också vara riktad mot en specifik person och inte mot en grupp enligt polisen.

– Då läste jag upp vad jag hade framför mig, jag hade tagit fram lagen på riks­dagens hemsida och där står det ju mycket tydligt, säger Alexandra Dahlqvist.

Någon anmälan blev trots det inte gjord.

– Jag vet inte vad hon hade för lagbok men det var inte samma som resten av Sverige i alla fall, säger Alexandra Dahlqvist.

När Barometern ringer 114 14 hamnar tidningen på ett kontaktcenter i Bengtsfors, Västra Götland, och får samma svar som Alexandra Dahlqvist.

– Nej, sexuell läggning finns inte där enligt mitt befäl.

Barometern läser då upp lagtexten från riksdagens hemsida och kvinnan ber att få återkomma. Efter en stund säger hon:

– Ja, du hade rätt. Mitt befäl tittade i en för gammal lagbok.

Befälet tar över telefonen och samtalet.

Annons

– Ja, det är ju inte bra det här. Jag tog bara ner en bok från hyllan här. Sedan gick jag ut på en juridiksida på internet och då insåg jag misstaget. Jag tittade i en för gammal lagbok. Det var slarv från min sida, säger han.

Nu verkar det som två olika poliser, vid två olika tidpunkter och platser, kollat i för gamla lagböcker?

– Jag kan inte uttala mig om den första händelsen men det är jättetråkigt att den polisen agerade så.

Får man neka en person att göra en anmälan?

– Nej. Det här är inte bra. Vi får aldrig neka en anmälan.

Alexandra Dahlqvist funderar på det som hände:

– Jag undrar, får alla samma bemötande? Och om de har gamla lagböcker så är de väldigt gamla. Sexuell läggning lades till i den paragrafen 2003, så nyare än så är inte böckerna. Jag har läst juridik, hade jag inte gjort det hade jag inte reagerat över huvud taget, säger hon.

Brottsbalken 16 kap paragraf 8

Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.

Källa: riksdagen.se

Fakta: 114 14

För att göra en anmälan till polisen ska du ringa 114 14.

När du sedan får tala med en polis så har du hamnat på något av de sju kontaktcenter som finns runt om i Sverige. Dessa kontaktcenter finns i Norrbotten, Västerbotten, Stockholm, Jönköping, Halland, Västra Götaland, samt i Skåne. Det oklart vilket kontaktcenter exakt som Alexandra Dahlqvist hamnade hos.

Isabella Lindholm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons