Polisen frias för sitt agerande vid skottdåd

Kalmar Artikeln publicerades

Polisen gjorde inget fel vid skottdramat utanför centralen. Det blir därför ingen förundersökning om tjänstefel. Samtidigt klarnar nu bilden av vad som faktiskt hände.

Det meddelade Ulf Bark-Holst, chefsåklagare i Linköping, på måndagen.
- Jag har tagit del av de uppgifter som finns när det gäller förberedelserna inför mötet mellan de här två männen vid centralen. Jag kan inte se någon anledning till att inleda en förundersökning, säger han.

Anmälde sig själv
Det var polismyndigheten som anmälde sig själv för eventuellt tjänstefel vid ingripandet i skottdramat utanför centralen för två veckor sedan. Några dagar senare anmälde även offrets mamma händelsen till regionåklagaren.
Polisen fanns på plats för att skydda och bevaka den 34-årige man som sedan blev skjuten. Men när den 24-årige gärningsmannen drog fram och avfyrade en pistol hann poliserna helt enkelt inte med.
- Det är svårt att förutse något sådant. Jag har uppfattat det som att man diskuterat möjligheten av vapen kunde finnas med i bilden, men att man inte trodde att det var sannolikt att det skulle användas vid mötet, säger Ulf Bark-Holst.

Kände inte till kopplingen
Han bekräftar nu en del av det som varit oklart kring händelseförloppet. 34-åringen hade sökt upp polisen för att få skydd inför ett inbokat möte med 24-åringen. Kalmarpolisen bestämde sig för att ställa upp för att bevaka mötet. 34-åringen sade också att han inte kände mannen, trots att de figurerat i samma brottsutredning i Jönköping ett år tidigare.
- Polisen kände och känner nog inte till kopplingen. 34-åringen har uppgett att han inte känner mannen som han stämt möte med, säger Ulf Bark-Holst.

Filmade händelsen
Diskussioner fördes om 34-åringen skulle förses med skottsäker väst eller inte. Om 34-åringen verkligen hade väst vid skottillfället vill Ulf Bark-Holst inte kommentera eftersom han inte vill avslöja hur polisen sköter sitt arbete. Däremot är det nu bekräftat att polisen filmade händelsen.
- De filmade, men bara på håll. Däremot finns inte själva skottögonblicket med på filmen, eftersom de filmat bakifrån på något sätt, säger han.
Ulf Bark-Holst är förvånad över att polisen över huvud taget anmält ärendet till åklagare.
- Det är något man brukar göra först efter det att man blivit kritiserad av exempelvis massmedia. Men i det här fallet har de gjort vad de kunnat. De har gett en för dem okänd person skydd.
Men borde man inte ha förutsett hotbilden med tanke på 34-åringens förflutna som ekonomisk brottsling?
- Nej inte vad jag kan se. Polisen hade en beredskap, och man hade resonerat om hotbilden. Men man måste komma ihåg att polisen inte visste vad det var för man som kom till dem för att söka skydd eller vem han skulle möta. Jag är snarare imponerad av att de ingrep så snabbt, säger Ulf Bark-Holst.