Annons

Polisen erkänner senfärdighet

Mannens hus brann ner. När han ville ta del av polisens nedlagda förundersökningen dröjde det månader innan han fick svar.
Kalmar • Publicerad 28 september 2018
Så här såg det ut när fritidshuset i brann ned en natt i slutet av mars 2017.
Så här såg det ut när fritidshuset i brann ned en natt i slutet av mars 2017.

Förra året totalförstördes en villa i södra Kalmar kommun i en eldsvåda.

Inledningsvis fanns misstankar om att det var en hyresgäst som genom slarv orsakat branden men då detta inte kunde bevisas avskrev polisen ärendet.

Annons

Villaägaren begärde då att läsa det material som fanns. Trots flera påstötningar dröjde det mer än två månader innan hans begäran uppfylldes, åtminstone delar av denna. Med hänvisning till sekretess hade vissa partier maskerats.

Mannen var så missnöjd med hur hans fall hanterats att han gjorde en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu startat i en utredning.

I ett yttrande till JO medger nu polismyndigheten att fel har begåtts. Den konstaterar att det var oacceptabelt att villaägaren fick ta del av handlingarna först efter två månader och att detta strider mot tryckfrihetsförordningens krav på skyndsamhet.

Ansvarig utredare hos polisen kritiseras av myndigheten även för bristande rutiner vid diarieföringen.

Till följd av anmälan har polismyndigheten beslutat att genomföra utbildning för gruppchefer och förundersökningsledare för att förhindra att liknande händelser inträffar.

Peter KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons