Polis som skrek ”arabjävel” döms – men behåller jobbet

Kalmar/Emmaboda Artikeln publicerades
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.

Polisen som skrek ”arabjävel” döms. Han ska betala dagsböter efter att tingsrätten anser att han gjort sig skyldig till olaga hot och förolämpning.

Det uppmärksammade fallet inträffade den 26 april 2016 sedan väktare larmat polisen till ett bråk vid asylboendet Hotell Amigo i Emmaboda. Ahad Nobakhti pekades ut som uppviglare till bråket och avvisades enligt polislagen.

Ahad Nobakhti var omhändertagen i åtta minuter och kördes några kilometer från platsen innan han släpptes av. När Nobakhti vägrade lämna bilen och kallade poliserna för tillmälen blev den åtalade polismannen upprörd. Han förklarar sitt agerande med att han hade ”sovit dåligt, haft ett tyngre ärende på morgonen och inte haft tillfälle att äta lunch”. Enligt polismannen själv ”gick säkringen” och han hotade mannen med stryk om han inte lämnade bilen och skrek bland annat ”arabjäbel” till honom. Allt hörs på mannens egen mobiltelefoninspelning från händelsen.

Efteråt vände han sig inte till polisen utan till Barometern som samma kväll som händelsen inträffade kunde publicera ljudfilen som nu har lett till den fällande domen.

Tingsrätten har försökt ha rättegången vid ett flertal tillfällen, men den har ställts in vid fyra tillfällen av olika skäl. I början av juni kunde den hållas trots att målsäganden själv inte var på plats.

Tingsrätten finner att den åtalade polismannen är skyldig till olaga hot och förolämpning. Eventuella provokationer från Nobakhtis sida påverkar inte domen, utan polismannen är fortfarande ansvarig för sina handlingar, enligt tingsrätten. Uttalandena där bland annat ”arabjävel” ingick anser tingsrätten vara ”smädande och kränkande”. Han döms att betala dagsböter på 40 om 390 kronor.

Polismannen kommer inte att bli av med jobbet trots den fällande domen. Den bedömningen har polismyndighetens personalansvarsnämnd redan gjort.

Läs mer: