Platanernas öde avgjort

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Adolfsson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Mattias Adolfsson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Frågan hängde i luften. Vad skulle hända med de 17 träden på Norra långgatan? Samhällsbyggnadsnämndens ordförande tog ett djupt andetag.…– De här träden passar inte riktigt in, sade han.

De är stora, snabbväxande, förstör gatan och drar till sig fåglar som skräpar ner. Men när tjänstemännen på samhällsbyggnadskontoret beslutade att de 17 platanerna på Norra långgatan skulle sågas ner vaknade trädvännerna.

En namninsamling startades, politiker ifrågasatte beslutet och debattartiklar skrevs om vikten av träd i stadsmiljö.

I det läget blev trädens vara eller icke vara en fråga för politikerna.

På onsdagen kom deras dom.

– Vi har talat med alla instanser. Det handlar om riksintresse och kulturvärden, sade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfsson (S).

Stadsarkitekt Björn Strimfors ryckte in och förtydligade.

– Vi har tittat på den historiska aspekten, vårt historiska arv som vi ska värna om. Det har varit en jätteviktig faktor, sade han.

Slutsatsen var klar. Träden passar inte in. I den anrika 1600-talsstaden ska gatorna vara av sten. Och de storvuxna skräpiga träden förstör mer än de förskönar.

– Kalmar är en av Europas bäst bevarade renässansstäder. Det är viktigt att slå vakt om den miljön, sade Björn Strimfors.

Nu ska träden sågas ner. I stället ska kommunen plantera lika många nya plataner på annan plats i staden. Men Kvarnholmen kommer inte lida brist på grönska. Det blir någon form av planteringar på Norra långgatan även i framtiden. Och det finns fler träd.

– Hur många träd finns på Kvarnholmen? Vi har räknat. Det är 793 stycken, sade Björn Strimfors.