Persson blickar framåt: ”Vi går mot tuffare tider”

Kalmar Artikeln publicerades
Johan Persson (S)
Foto: Mats Holmertz
Johan Persson (S)

Inget snack om saken - Johan Persson är Kalmars starke man. Han är stolt över den gångna mandatperioden och nu har han siktet inställt på fyra år till.

Byggandet går som på räls, universitetet i hamnen är nästan klart, E-hälsomyndigheten flyttade till Kalmar och befolkningen har ökat. Därtill Ironman, Årets sommarstad och besöksrekord tre år i rad. Allt har stärkt det redan goda självförtroendet hos kommunalrådet Johan Persson (S).

1. Vad vill du göra om du får fyra år till?

– Fortsätta på den inslagna banan. Vi satsar på äldreomsorg, skola, bostadsproduktion och förbättrad livskvalitet med korta restider, bra boende och ett rikt kulturutbud.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1. 300 nya planlagda bostäder per år – blev 800 per år.

2. Fler statliga jobb – E-hälsomyndigheten flyttade till Kalmar.

3. Bygga bullerskydd vid E 22 förbi Djurängen och mot Ölandsleden. Kostnad: 22 miljoner kronor.

4. Nå topp 30 på SKL:s ranking över skolresultat – ej uppnått. 2017 nåddes plats 70 friskolorna inräknade och 85 för kommunala skolorna.

5. Alla äldreboenden ska ha klimatanläggning – ej uppnått. Nya boenden har det. Kommunen har också köpt in fläktar och portabla AC-anläggningar till de på äldre boenden. Stationär AC sätts in i de äldre boendena när de genomgår renovering.

Visa mer...

2. Ni har satsat stort på Guldfågeln arena, Kifab arena, simhall i Snurrom och löften om ny ishall. Har det varit en prioritering?

– Det har växt fram i takt med ekonomin. Det har varit ett underskott på hallar. När det här större paketet är genomfört är vi hyggligt i kapp. Att bygga en simhall kostar väldigt mycket pengar och ska hålla i 40, 50 år.

3. Ni ”sålde” ut de personliga assistenterna för att spara, vilket splittrade partiet. Nu har S trygga anställningar som vallöfte att. Hur går det ihop?

– Socialnämnden fattade det här beslutet eftersom 70 procent av dem med assistens redan valt ett privat alternativ. Det var tufft för oss och inget roligt beslut att ta. Det landade i att assistenterna har möjlighet att jobba kvar i kommunen.

4. Ekonomi är viktigt för dig. Blir det lika många satsningar om ni vinner valet?

– Vi har investerat 1,8 miljarder kronor under fem år utan att lånen har ökat. Vi har byggt skolor, äldreboenden, fiber. Men vi går mot tuffare tider. Dels har vi demografin men också högkonjunkturen som inte kan vara för evigt.

Fakta

Tre viktigaste frågorna just nu

1. Infrastruktur: Att få staten och Trafikverket att satsa på länet har varit motigt. Förbifart Rinkabyholm var en framgång men Persson vill ha mer. Senaste nytt är ett löfte om en flyglinje till Frankfurt.

2. Parkeringar, centralt placerade: Socialdemokraterna senaste lösning på parkeringsbristen på Kvarnholmen är ett parkeringshus i Cellgraven. Förslaget är kontroversiellt och har stött på patrull hos M, MP men också Kalmar läns museum. Att det stormar kring parkeringshus är inget nytt. Tidigare förslag om P-hus vid Södra Kanalgatan har sakta men säkert placerats långt ner i den byråkratiska byrålådan.

3. Klimat: efter sommarens extrema torka har miljön seglat upp som en stekhet fråga och seglat förbi integrationsfrågan. Nya förslag på hur klimatförändringarna ska hejdas har nyligen kommit från S centralt och målet är ett fossilfritt Sverige. Lokalt har biogasbussar ersatt traditionellt driven kollektivtrafik och det satsas på solcellspark, musselodlingar och en ny nämnd för miljö- och vattenfrågor har inrättats.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.