Annons

Par i sjönöd ropade förgäves på hjälp

Plötsligt dog båtmotorn för Ann-Sofie och Hans-Ivar Nilsson vid Ölandsbron. Men trots att de signalerade sjönöd till närliggande segelbåtar fick de ingen hjälp.
Kalmar • Publicerad 13 juli 2010

– Jag fick panik faktiskt. Det låg två båtar ankrade nära brofästet och vi skrek och vinkade till dem tills jag blev hes. Men ingen gjorde någonting, säger Ann-Sofie Nilsson.

I stället fick paret, båda i 65-årsåldern, ägna en och en halv timme under lördagseftermiddagen åt att försöka ta sig in till land med hjälp av endast en paddel och en vattenskopa.

Annons

Båten ändrade riktning, men vågorna drev som tur var paret in mot land. Med skavsår på armar efter paddlandet kom de slutligen in till ett strandområde mellan Ölandsbron och Saxnäs. Därifrån fick de gå omkring en halvkilometer i djup dy innan de kom fram till en vik där de kunde få upp den fem meter långa motorbåten.

Ann-Sofie och Hans-Ivar Nilsson känner en besvikelse över att ingen hjälpte dem.

– Man tänker sjövett, vad är det? Man ska hjälpa personer i nödsituation till sjöss.

Helena Lindh, informatör på Sjöräddningssällskapet, reagerar på historien.

– Det tycker jag låter hemskt. Och det är säkert inget unikt heller.

Enligt sjölagen är befälhavaren över ett fartyg och det kan vara alltifrån en person i en eka till kaptenen på en större segelbåt – skyldig att lämna all hjälp som är möjlig till en nödställd om det kan ske utan att den egna besättningen utsätts för fara. Men skyldigheten gäller endast när det finns en fara för livet hos den nödställde.

– Sjönöd är en tolkningsfråga, men det finns en praxis som säger att du hjälper någon som ber om det, säger Helena Lindh.

Anton Kock, uppsyningsman vid Sjöräddningssällskapet i Kalmar, tycker att det är viktigt att man försöker hjälpa varandra under alla nödsituationer till sjöss.

– Var drar man gränsen för nödsituation? Det kan man inte. Och en situation som inte verkar särskilt allvarlig för stunden kan jäkligt snabbt bli det.

– Mitt råd är att alltid larma via 112, oavsett om du vet om det rör sig om en allvarlig nödsituation eller inte.

Vid mindre nödsituation: försök uppmärksamma båtar omkring dig genom kroppssignal, ljussignal eller knallskott en gång per minut.

Vid allvarlig nödsituation, till exempel brand eller läckage, ska du larma sjöräddningen. I mörker ska du tända en nödraket varje halvtimme tills hjälp anländer.

Om du själv ser en olycka eller nödsituation ska du omedelbart kontakta sjöräddningen. Du ska även sätta kurs mot den nödställda båten och se om det finns något du kan hjälpa till med.

Källa: Folksam

Henrik Thörling
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons