Påhopp på sociala medier vardag för politiker

Kalmar Artikeln publicerades

Samtalstonen på sociala medier, bloggar, Facebook och Twitter har blivit något dagens politiker måste hantera. Det är få som blir trakasserade eller hotade, desto fler som får utså hån och känner sig förlöjligade.

"Gränsen är överskriden, sådana här personangrepp kan inte accepteras." På torsdagen agerade Centerpartiet i Kalmar mot de påhopp deras kandidat Jaafar Al-Jabiri fått utstå på SD-politikern Thoralf Alfssons blogg.

Barometern-OT har talat med fyra andra politiker, Jessica Rydell (MP), Christina Fosnes (M), Liselotte Ross (V) och Johan Persson (S), samtliga konstaterar att det politiska samtalet har blivit råare och otrevligare.

Liselotte Ross (V)
Foto: Mats Holmertz
Liselotte Ross (V)

– Jag kan inte säga att jag blivit hotad eller trakasserad på öppna sociala medier. Däremot får jag ta emot otrevliga påhopp via sms och messenger. Ibland försöker jag mycket hövligt svara på kritiken mot mig men oftast fortsätter skribenten att vara otrevlig och då bara raderar och blockerar jag, säger Liselotte Ross.

Jessica Rydell (MP).
Foto: Roger Carlsson
Jessica Rydell (MP).

Även landstingsrådet Jessica Rydell kan konstatera att påhoppen blivit fler, men hot och trakasserier har hon inte råkat ut för.

– Men det gäller att ha ordentlig koll på sina egna forum. När jag skriver något eller delar något är det ganska vanligt att jag får tråkiga kommentarer. Men dessa raderar jag direkt, det är jag som avgör vem som kan delta i diskussionen på exempelvis min Facebooksida. De som inte kan hålla samtalet på en bra nivå tar jag helt enkelt bort. Men det tar tid att hålla koll, förklarar Jessica Rydell.

Johan Persson (S)
Foto: Mats Holmertz
Johan Persson (S)

En som råkat, och råkar, ut för många påhopp på sociala medier är kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson.

– På mina egna sidor på sociala medier har jag mycket noga valt vilka jag är vän med och som har möjlighet att kommentera. Det finns ingen anledning för mig att vara "vän" med exempelvis SD-politiker som sedan använder vänskapen till att kräkas ut otrevligheter.

– Sedan händer det ju, tyvärr, regelbundet att Thoralf Alfsson släpper igenom kommentarer som är direkt kränkande. Men det är ju hans sätt att hantera bloggandet, andra politiska bloggare är noga med att rensa bort kommentarer som är kränkande eller nedsättande. Thoralf Alfsson gör tvärtom, han verka vilja ha den nivån på sin blogg, säger Johan Persson.

Christina Fosnes (M).
Foto: Privat
Christina Fosnes (M).

Christina Fosnes är inte lika aktiv på sociala medier men även hon har fått ta emot kränkande påhopp.

– Visst är det ibland direkt obehagligt att få sms eller mejl som är nedlåtande och mycket respektlösa. I min värld bemöter man andra människor på samma sätt som man vill bli bemött själv. Och jag är säker på att många av dem som skriver på sociala medier aldrig skulle kunna säga samma sak i ett personligt möte.

– Men jag försöker hela tiden att inte ta kritiken personligt. Jag är en framträdande moderat politiker. Det är i den rollen jag får ta emot kritik, det är tråkigt men det handlar inte om mig som privatperson, säger Christina Fosnes.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.