Översvämningsrisk i Kalmar – kontrollera din källare

Kalmar Artikeln publicerades

De stora regn- och smältvattenvolymerna ställde till det på tisdagen.

SOS fick in flera larm och Kalmar Vatten uppmanade folk att titta till sina källare.

Vid 18-tiden larmades räddningstjänsten till Rinkabyholm med anledning av en översvämmad källare.

– När vi väl var på plats var det inget alarmerande utan de hade själva kontroll på läget, säger Daniel Åström, yttre befäl på Kalmar brandkår.

– Det tryckte in smältvatten genom grunden men de löste de själva.

Är det mycket översvämningar nu?

– Peppar peppar. Vi har inte direkt haft någonting men vad jag förstod så har det varit en del söderut, Blekinge ska ha haft väldigt mycket, säger Daniel Åström.

– Naturen hinner inte ta emot allt just nu. Men regnet ska väl gå över i natt och sen ska det frysa på igen så då kanske det hämmar det lite och det lugnar ner sig. Men det är inget alarmerande som vi har sett ännu.

Även Kalmar Vatten fick in flera larm om översvämmade källare och gick därför ut med en varning om risk för översvämning i kommunen. Kommunbolaget uppmanade dessutom folk att kontrollera sina källare och eventuellt lyfta bort känsliga föremål från källargolvet. I skrivande stund är det oklart hur länge varningen kommer att ligga kvar.

Vattenmängderna ställde inte bara till det i Kalmar. Under tisdagen kom det också in larm om vattenskadade byggnader i Torsås och Mörbylånga kommuner och på Öland gjorde höga vattenflöden att viadukten på Mölltorpsvägen, under väg 137, stängdes av på obestämd tid.

Jonatan Kvernby är meteorolog på SMHI.

– Om man tittar i morgon (onsdag) och de närmsta dagarna väntas egentligen uppehåll. Men på fredag och lördag skulle det kunna dra in lite snöbyar. Mängder på det här är väldigt klurigt att säga och det är väldigt lokalt också så det kommer att variera väldigt mycket. Men som det ser ut just nu ser det inte ut att bli några stora mängder, men som sagt, det kan variera, säger han.

Hur ser det ut när det kommer till temperaturen?

– Vi har kallar luft som drar ner nu. För södra Götalands del kan det ändå bli ett par plusgrader – men på torsdag och framåt har vi egentligen minusgrader eller nollgradigt även dagtid.

 

Fakta

Det ska du göra om du drabbats av källaröversvämning

• Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna på grund av att vattnet kan bli strömförande. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.

• Flytta om möjligt värdefulla eller fuktkänsliga föremål från källaren.

• Var noga med hygien efter kontakt med inträngande avloppsvatten.

• Kontakta ditt försäkringsbolag för att göra en skadeanmälan.

• Fotografera gärna skadorna i källaren för skadeanmälan.

• Anmäl översvämningen till Kalmar Vatten, antingen per telefon eller genom att fylla i anmälan direkt på webben under Kontakta oss.

Källa: kalmarvatten.se

Visa mer...

Fakta

Så kan du förebygga översvämningar

• Ta bort värdefulla eller känsliga föremål från källaren.

• Rensa brunnar, lövsilar och hängrännor på din fastighet för att undvika stora vattensamlingar runt huset.

• Förbered med att ha tunga tättslutande föremål till exempel sandsäckar som kan läggas över golvbrunnar samt toalettstolar i källarplanet. En filt eller handduk kan också hjälpa till att sluta tätt, lägg sen även ett tungt föremål över.

• Bor du inom område med stor risk för översvämning bör du överväga att köpa en dränkbar pump för tömning av källaren.

Källa: kalmarvatten.se

Visa mer...