Ortopedläkaren vägrar vårda religiösa

Kalmar Artikeln publicerades

Verksamhetschefen vid ortopeden i Kalmar, Dan Johannesson, är i blåsväder igen. På sin facebooksida säger han att han inte längre är intresserad av att ge religiösa vård.

Efter att Kristdemokraterna valt Ebba Busch Toor till ny partiledare i lördags skrev Dan Johannesson följande på facebook:

”Och jag säger det igen!!!!!!! människor som tror på någon fiktiv högre makt och vill använda sina vanföreställningar i samhällsstyrning, d.v.s RELIGIÖSA människor skall inte tillåtas få vara politiker. Jag vägrar från och med nu att vårda kristna p.g.a min personliga okränkbara övertygelse att dom har en inre demon som kan skada och kränka mig.....man riktig ser hur ”ond” hon är....tvi vale vilka dårar”

Johannessons uttalande är grovt och han går ett steg längre än han gjorde i vintras då ortopedläkaren öppet kritiserade religiösa personer som verkar i politiken. Bland annat retade han upp KD:s Jimmy Loord som undrade om Johannesson följer landstingets likabehandlingsplan.

I en debattartikel skrev då Dan Johannesson:

”Vi behandlar alla lika oavsett om man är ateist eller religiös. Vad man tror är inte en faktor som påverkar vilken vård man får. Och om mina anställda är religiösa eller inte det bryr jag mig inte det minsta om, eller har med att göra, så länge de gör sitt jobb korrekt. Och det gör de bättre än de flesta!”

Efter den debatten hade Dan Johannesson ett samtal med sjukhusdirektören Johan Rosenqvist som dock ansåg att man som verksamhetschef hade rätt att tycka vad man vill privat – så länge inte ordvalet var kränkande.

Barometern har pratat med både Johan Rosenqvist och landstingsdirektören Alf Jönsson med anledning av Dan Johannessons senaste facebookinlägg. Båda vill avvakta innan de tar ställning.

– Jag har inte läst det där och kan inte kommentera vad han har skrivit, säger Alf Jönsson.

– Jag har inte sett något och vill inte kommentera detta, säger Johan Rosenqvist.

Barometern har sökt Dan Johannesson.

LÄS MER:

Dan Johannesson: "Jag har bettet mig klumpigt"

Sjukhuschefen: "Jag har respekt för hans beslut"

Läkaren polisanmäld för inlägg

Johannesson: "Jag vill provocera"

Loord: "Mitt förtroende för honom är förbrukat"

Läkaren: "Jag kommer inte vårda kristna"

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.