Omsorgen i fokus på fullmäktige

Kalmar Artikeln publicerades
Mikael Ländin (S) ny omsorgsordförande som trots att de ännu inte haft någon möte redan är i hetluften.
Foto:Mats Holmertz
Mikael Ländin (S) ny omsorgsordförande som trots att de ännu inte haft någon möte redan är i hetluften.

Omsorgsfrågor dominerade fullmäktige. Sparbetinget satt under hård politisk debatt.

I december beslutade den avgående omsorgsnämnden hur de skulle lägga ut det besparingskrav på 1 procent som var utlagt på den. De mest uppmärksammade sakerna var stängning av åtta träffpunkter och indragning av Fixar-Marie. Men även om fullmäktige tog budgetramarna redan i november så anser inte politikerna att det är färdigdebatterat. Under gårdagens fullmäktige fanns det två snarlika interpellationer som båda handlade om effekterna när omsorgen nu tvingas spara.

Per Dahl (M) undrade om hur det kunde vara så illa ställt med omsorgen och varför det inte fanns någon vilja från majoritetens sida att göra ett omtag. Han illustrerade hur verksamheten lider genom att dra ett gammalt tandläkarskämt.

– Det gör inte ont, det är bara så det känns, säger Per Dahl.

Frågan var riktad till Johan Persson (S) som i sin tur menade att M inte presenterade någon budget med siffror och att partiet dessutom ställt sig bakom de budgetramar som presenterades när balansräkningen antogs.

Sin vana trogen hänvisade han också till hur tillståndet i resten av landet och till Alliansen i riksdagen.

– Det saknas pengar och SKL:s chefsekonom menar att det måste till skattehöjningar och höjningar av statsbidrag för att kommunerna ska klara av sin ekonomi, säger han.

Han menade också att det var tur att Kalmar kommun inte hade räknat med de statsbidrag som för Kalmars del hade uppgått till 13 miljoner kronor som S regeringen hade i sin budget, en budget som alltså riksdagen röstade ner.

Björn Brändewall (FP) undrade om omsorgens beslut om besparing egentligen inte var en väsentlig förändring av verksamheten och att frågan därför skulle gå tillbaka till fullmäktige.

– Det man nu drar bort från omsorgen är viktiga verksamheter. Träffpunkter bryter isolering och förbättra den psykiska hälsan. Fixar-Marie motverkar fallolyckor. Dessa viktiga inslag införs nu av S, ett parti som gick till val på att "ingen ska behöva oroa sig för att bli gammal."

Nya omsorgsordförande Mikael Ländin (S) menar att man nu sitter och diskuterar med pensionärsorganisationer.

– Den 20 februari ska vi ha ett förslag färdigt hur vi ordnar med Fixar-Marie och träffpunkterna, säger han.

Fakta

Beslut i fullmäktige

- Nya taxor för småbåtar. Billigare för mindre båtar vid T-bryggan. Vid Stensö och Kullö kommer man betala efter båtbredd.

- Nya taxor på odlingslotter. Höjs från fem kronor per kvadratmeter till sju kronor.

- Ny resepolicy för Kalmar kommun. Uppmuntra till möten på distans. Helst gå eller cykla vid korta avstånd, i andra hand åka kollektivt. Måste man ha bil ska man försöka samåka och använda flyget bara om tidsvinsten är mer än tre timmar.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.