"Oerhörd vinst att bryta isoleringen"

Smedby Artikeln publicerades
För kursdeltagarna Charlie Lindvall och Caroline Melz betyder Sinnrik sommarkurs mycket för det sociala livet. På bilden, i mitten, syns även Carolines assistent Gunilla Hubertsdotter. 3 bilder
Foto:Anton Lernstål
För kursdeltagarna Charlie Lindvall och Caroline Melz betyder Sinnrik sommarkurs mycket för det sociala livet. På bilden, i mitten, syns även Carolines assistent Gunilla Hubertsdotter.

För att bygga nätverk och bryta isolering. Sinnrik sommarkurs är en populär kurs hos personer med en förvärvad hjärnskada.…– Gemenskapen är det bästa, säger Charlie Lindvall.

Det första som möter en vid matsalen vid Högalids folkhögskola är doften av grillat. Därefter färgglada vimplar som svajar försiktigt i den lätta vinden.

Just den här dagen avrundas Sinnrik sommarkurs med grillfest.

Kursen vänder sig till personer med en förvärvad hjärnskada.

I en vecka får kursdeltagarna jobba med olika ämnen som till exempel bild och musik. Nämnda vimplar är ett resultat av det.

– Vi är väldigt glada över att vi har det här, att vi faktiskt kan erbjuda någonting till människor som inte har någonting annat. För den här gruppen, personer med förvärvad hjärnskada, blir sittande annars, säger Christine Fransén, lärare och kursansvarig tillsammans med Stefan Lundbäck.

Kursen har funnits i många år. Därtill finns en längre vinterkurs med två träffar i veckan.

– Ett av målen är att stärka nätverket deltagarna emellan, att de gör aktiviteter tillsammans utanför det som är kursen. De träffas, bestämmer att de ska gå på bio eller träffas och fikar och så vidare. Det är ett av målen och det tycker jag fungerar. Det är en oerhörd vinst att bryta isoleringen, säger Stefan Lundbäck.

Kursen har tio deltagare. En av dem är Charlie Lindvall. Han har precis ätit upp maten – grillat kött med potatissallad. Snart väntar allsång.

– Det är jättetrevligt. Jag har en hjärnskada så det är skönt att komma ut lite och få prata och skapa, säger han.

Charlie Lindvall drabbades av en stroke 2014. Under rehabiliteringen blev han tipsad om kurserna på Högalids folkhögskola – och fastnade direkt.

– Gemenskapen är det bästa, säger Charlie Lindvall.

Hans bordsgranne, Caroline Melz, håller med.

– Det här betyder mycket för mig: att träffa nya människor och gemenskapen.

Caroline Melz älskar att sjunga och ser mycket fram emot den stundande allsången.

Helst sjunger och lyssnar hon på dansband. Favoriten är Lasse Stefanz.

Vad är det bästa med den här kursen?

– Allt, säger hon.