Annons

Nytt parti håller sitt första möte i Kalmar

En kraftfull klimatomställning som minskar tillväxten och gynnar låginkomsttagare och landsbygd. Det är huvudkravet för nybildade partiet Vändpunkt, som under torsdagskvällen håller sitt första möte i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 21 mars 2019 • Uppdaterad 29 mars 2019
Nybildade partiet Vändpunkt häller sitt första möte i Kalmar under torsdagen. Förre miljöpartisten Carl Schlyter är en av initiativtagarna.
Nybildade partiet Vändpunkt häller sitt första möte i Kalmar under torsdagen. Förre miljöpartisten Carl Schlyter är en av initiativtagarna.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Före detta miljöpartisten Carl Schlyter är initiativtagare och toppnamn för partiet, och under torsdagskvällen besöker han Kalmar för att träffa och tala inför sympatisörer.

– Ja, trots att vi är så nya har vi över tusen medlemmar, och det är dem som vi bjuder in nu i olika delar av landet. I helgen var jag i Avesta och Sandviken, i kväll i Kalmar och sedan till Göteborg och Uddebo utanför Borås, säger han.

Annons

Det var i mitten av februari som miljöpartisterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets lanserade det nya partiet Vändpunkt. Då hade de länge varit öppet kritiska mot Miljöpartiets politik, och 73-punktsprogrammet tillsammans med S, C och L blev droppen.

Det nya partiet siktar först och främst mot EU-valet den 26 maj, men har även en långsiktig agenda.

– Därför står inte jag på EU-listan utan ska hålla mig här hemma och arbeta inför riksdagsvalet 2022, säger Carl Schlyter som själv satt i Europaparlamentet för MP fram till 2014.

– Vår EU-valslista toppas av Titti Ehn och Valter Mutt, och vi har en kickoff den 10 april. Rundresan nu är lite av en tjuvstart.

En kraftfull miljöpolitik som leder till minskade klyftor är viktigaste kravet för Vändpunkt. Därför ifrågasätter partiet tron på ständig tillväxt och ökad konsumtion.

– Vi vill göra oss oberoende av tillväxt, det är vår enda möjlighet att klara klimatutmaningarna, säger Carl Schlyter, och tar cementindustrin som ett exempel.

– Ny teknik kan minska cementindustrins utsläpp med 30 procent, men produktionsökningen gör att minskningen ganska snart äts upp.

– Om vi fortsätter som nu låser vi in oss i ett system av ökad tillväxt. Det blir ett ekorrhjul som leder till ojämlikhet, där främst låginkomsttagare på landsbygden drabbas.

Schlyters lösning heter höjda miljöskatter, men där alla pengar går tillbaka till folket i en omfördelande klimatpolitik.

– Det låter radikalt, men det är framgångsrikt prövat både i Alaska och i Kanada, säger Carl Schlyter.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons