Nytt gripande i utredningen av Catalánmordet

Brott Artikeln publicerades
FN-experten Zaida Catalán, 36 år, mördades i mars 2017 på ett FN-uppdrag i västra Kongo.
FN-experten Zaida Catalán, 36 år, mördades i mars 2017 på ett FN-uppdrag i västra Kongo.

En kongolesisk överste, Jean de Dieu Mambweni, har gripits för att förhöras om mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning med hänvisning till Radio France Internationale (RFI).

Uppgifterna om gripandet kommer direkt från den kongolesiska åklagaren, bekräftar RFI:s reporter för TT.

Jean de Dieu Mambweni är ännu inte formellt anklagad utan har frihetsberövats i utredningssyfte.

Uppdrag granskning avslöjade i förra veckan att en FN-rapport mörkat uppgifter om att den kongolesiska staten kan ha varit inblandad i morden. Jean de Dieu Mambweni är en av de militärer som pekats ut som möjligen inblandad.

I samband med att han greps, på torsdagen, har även en ny ljudinspelning lagts fram som uppges visa att Mambweni åt lunch med Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp två dagar innan de mördades. Mambweni har tidigare hävdat att han inte träffat dem före mordet.

LÄS OCKSÅ:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.