Annons

Nyrenoverade rådhuset får tillbaka sin gamla färg

Dekorationsmålaren Anne Håkansson fixar till det allra sista på det kungliga monogrammet, som lyser i guld, rött och blått mot den vita fasaden. Renoveringen är klar och Kalmars rådhus har fått tillbaka sin ursprungliga färg.
Kalmar • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 3 juli 2019
”Tänk att det bara behövs tre saker – kalkstensfärg, linoljefärg och guld –för att få fram rådhuset som det såg ut när det invigdes i slutet av 1600-talet”, sade byggnadsantikvarie Richard Edlund vid tisdagens visning.
”Tänk att det bara behövs tre saker – kalkstensfärg, linoljefärg och guld –för att få fram rådhuset som det såg ut när det invigdes i slutet av 1600-talet”, sade byggnadsantikvarie Richard Edlund vid tisdagens visning.Foto: Jonatan Bergöö

– Det var troligen den färgen huset hade när det byggdes i slutet av 1600-talet, säger Richard Edlund, byggnadsantikvarie vid länsmuseet och expert under renoveringen till den lilla skara medie- och kommunfolk som samlats på Stortorgets sydöstra hörna.

Den vita fasaden lyser i förmiddagsljuset och står i skarp kontrast till den gula färg som Kalmarborna vant sig vid sedan den senaste renoveringen 1974.

Annons

– Nu är vi tillbaka vid den första färgsättningen, från slutet av 1600-talet, då husen under en 60, 70 år målades vita. Därefter blev de gula. Enda undantaget är Domkyrkan, som alltid haft sin gula färg, säger Richard Edlund, och lyfter fram renoveringens tre viktiga grundstenar: Kalkfärg, linoljefärg och guld.

– Tänk att det bara behövs de tre sakerna för att få fram rådhusets ursprungliga karaktär som stormaktsbyggnad, säger han.

Rådhuset i Kalmar stod färdigt 1691, och det har genom åren slitits av väder och vind och genomgått flera renoveringar, den senaste alltså 1974. Fasaden pryds av Karl XI:s namnchiffer i mitten, med en stentavla, eller kartusch, på vardera sidan. På 1800-talet höggs färgen bort, men antikvariskt detektivarbete har nu lett till att de fått tillbaka färg och form.

Stenkonservator Svante Nilsson har rekonstruerat tavlorna, och därefter har dekorationsmålaren Anne Håkansson, tillsammans med Anna Skattung, sett till så att allt fått de rätta färgerna.

Den skyddande plasten blåste bort under natten, så dekorationsmålaren Anne Håkansson gjorde några sista justeringar av den cinnoberröda färgen i kung Karl XI:s namnchiffer som pryder rådhusets fasad.
Den skyddande plasten blåste bort under natten, så dekorationsmålaren Anne Håkansson gjorde några sista justeringar av den cinnoberröda färgen i kung Karl XI:s namnchiffer som pryder rådhusets fasad.Foto: Jonatan Bergöö

Barometern får följa med upp till monogrammet i mitten, där Anne Håkansson tar några sista penseldrag med den cinnoberröda färgen.

– Det blev ett annat ljus när de tog ner byggställningarna, och det blåste upp lite damm, säger hon.

Sedan visar hon hur bladguldet har lags på.

– Det har gått åt 600 blad, för 10 000 kronor, säger hon och tittar nöjt på det färdiga resultatet.

– Det har varit så roligt.

Hans Gunnarsson har varit kommunens byggprojektledare och han är på tisdagen särskilt glad över att arbetet har gått så snabbt och smidigt och att den nya fasaden nu kan visas upp för sommarens turister.

Annons

– Nu fortsätter vi med rådhusets innergård, och allt arbete ska vara klart i september, säger han.

Även länsmuseichefen Örjan Molander är nöjd.

– Richard och jag kom hit till Kalmar för ganska exakt 30 år sedan, och redan då sade vår chef Britt-Marie Hammarskiöld att hon var besviken på rådhusets färgsättning.

– Se till så att det blir vitt igen, sa hon, så därför är den här renoveringen också till hennes ära, säger Örjan Molander.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons