Nya verktygsstölder i länet - flera företag drabbade

Kalmar Artikeln publicerades
Flera företag har blivit bestulna på verktyg. Polisen tror att det kan röra sig om organiserad brottslighet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Flera företag har blivit bestulna på verktyg. Polisen tror att det kan röra sig om organiserad brottslighet.

Stölder på byggarbetsplatser i länet fortsätter.

Nu har även butiker drabbats.

Tänk brottsförebyggande, uppmanar polisen.

I onsdagens tidningen rapporterade vi om att flera byggarbetsplatser i Kalmar utsatts för stölder i helgen.

Ett av företagen som drabbades då, Elia, blev bland annat av med containergods till ett värde av 160 000 kronor.

Byggstölderna fortsätter. På torsdagen hade polisen fått in ytterligare anmälningar i länet.

• Mellan tisdagen och onsdagen slog tjuvar till mot två av Peabs containrar på Brunnslätsvägen i Kalmar. Tjuvarna kom över elverktyg till ett ännu okänt värde.

• Natten mellan onsdag och torsdag slog tjuvar till mot Swedish Agros lokaler på Husängsvägen i Kalmar. Tjuvarna krossade rutor och tog samtliga motorsågar som fanns där.

– Godsvärdet är ej under 50 000 kronor, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

• I Kalmar utsattes maskinuthyraren Cramo för inbrott i helgen. Nu har även företagets lokaler på Åsavägen i Oskarshamn drabbats. Vid 23.45-tiden på tisdagen gick larmet när tjuvar tog sig in i lokalerna genom att klippa upp ett staket och krossa ett fönster.

– De har burit ut ett antal väskor med elverktyg som de dock fick lämna utanför. De blev väl skrämda när väktarna kom, men väktarna har inte sett något. Det är oklart om de ändå fått med sig någonting eller om de fick lämna allt, säger Robert Loeffel.

 

När det sker många liknande brott i samma område kan det enligt polisen röra sig om organiserad brottslighet - ligor som fyller containrar som de sedan tar ut ur landet.

Tror ni att det rör sig om samma gärningsmän?

– Självklart har vi funderingar och tittar på det. När det är så mycket verktyg och maskiner och ett likartat sätt kan man misstänka starkt att det finns ett samband, säger Robert Loeffel.

Polisen uppmanar byggarbetare och näringsidkare att tänka brottsförebyggande.

– Ha inte grejer lättillgängliga nära skyltfönster. Lokalerna kan vara larmade men om det bara är att krossa en ruta är tjuvarna borta på två minuter. Placera i stället varorna längre in i butiken eller låsa in dem, säger Robert Loeffel och fortsätter:

– Gärningsmännen rekar ofta innan de gör sådana här brott. Om man som näringsidkare får lustiga besök av människor som uppenbarligen inte är kunder som brukar besöka affären eller som inte brukar titta på sådana saker, kan det vara bra att kontrollera och försöka dokumentera vilka de är. Gärna genom någon bild eller genom att titta på registreringsnumret på bilar eller sådant.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.