Nya ministrar från Kalmar län

Kalmar Artikeln publicerades

Lena Hallengren från Kalmar blir biträdande utbildningsminister. Lena Hallengren lämnar SSU och blir regeringens yngsta statsråd. Som biträdande utbildningsminister får hon ansvar för förskolan.
Att få unga, och gärna killar, att ta jobb i förskolan ser hon som sin viktigaste uppgift.

Lena Hallengren är ung. Hon fyller 29 år i december. Därmed är hon den hittills näst yngsta som tillträtt en statsrådspost, efter Ulrica Messing.
Så sent som i lördags ringde Göran Persson, berättar hon.
– Den viktigaste frågan är hur man ska rekrytera 6 000 nya till förskolan för att öka kvaliteten och personaltätheten. Hur man ska få en ung generation att vilja jobba inom yrket, inte minst killar, blir en tuff utmaning, säger hon.

Utbildad lärare
Lena Hallengren har en lärarutbildning och kommunpolitisk erfarenhet från Kalmar. Men hon har aldrig jobbat som lärare. Inte heller har hon suttit i riksdagen.
– Jag hoppas att det inte ska vara en nackdel. Förskoleverksamhet och vuxenutbildning styrs från kommunernas sida och den erfarenheten tror jag är väldigt viktig.
Lena Hallengren blir alltså inte skolminister. Departementschefen Thomas Östros behåller ansvaret för grund- och gymnasieskolan, förutom den högre utbildningen och forskningen.
På frågan hur väl hon känner Thomas Östros svarar hon:
– Vi är inte bästa kompisar men har träffats och det ska bli jättekul att jobba med honom.

Anna Lena Wallström/TT