Nya beskedet – Olof får behålla assistans

KALMAR Artikeln publicerades
Olof Ekström Hermansson fick som barn diagnosen infantil autism med måttlig utvecklingsstörning.
Foto: Mats Holmertz
Olof Ekström Hermansson fick som barn diagnosen infantil autism med måttlig utvecklingsstörning.

Autistiske Olof Ekström Hermansson, som skulle förlora en stor del av sin assistans, får istället behålla den i väntan på en lagändring. Det beskedet fick familjen nyligen.

– Det var den bästa gåvan vi kunde få, säger hans mamma Eva Ekström.

Hon berättar att familjen först hade svårt att ta till sig det nya beslutet.

– Det blev en plötslig omställning, från chocken när vi fick veta att assistansen skulle dras in, till beskedet om att beslutet blir fryst på obestämd tid. Det tog ett tag innan vi kunde glädja oss, men nu känner vi oss väldigt lättade.

Sedan Olof Ekström Hermansson var sex år gammal har han haft assistans dygnet runt. Annars kan han utgöra en fara både för sig själv och sin omgivning. I november kom plötsligt ett brev från Försäkringskassan där det meddelades att den nu 23-årige Olof förlorat rätten både till nattassistans och dubbel personal på dagen. Ett besked som helt slog undan benen på familjen.

– Det tog oss 16 år av kamp att få en väl fungerande hjälp. Nu slås allt i spillror, sa Eva Ekström till Barometern då.

Beslutet var kopplat till en prejudicerande dom förra sommaren som ledde till att tusentals människor i Sverige förlorade sin assistans. Under hösten lovade barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S) att regeringen ska snabbutreda en lagändring som återställer effekterna av domen. Samtidigt fryste regeringen en stor mängd assistansbeslut i väntan på utredningen.

– Först fick vi höra att vårt beslut kommit för tidigt och därmed inte omfattades om frysningen, så det var det vi ställde in oss på, säger Eva Ekström.

Historia är ett av Olof Ekström Hermanssons stora intresse. Ljudkåporna har han för att hjälpa till att sortera bort intryck.
Foto: Mats Holmertz
Historia är ett av Olof Ekström Hermanssons stora intresse. Ljudkåporna har han för att hjälpa till att sortera bort intryck.

Men efter flera turer och olika besked från olika instanser kunde familjens jurist till slut återkomma med det definitiva och efterlängtade beskedet: Olofs nya beslut blir fryst.

– Nu verkar det som att det inte blir någon ny lag före valet och sådana här saker tar tid. Så vi får nog en frist på några år i alla fall. Det känns väldigt skönt, säger Eva Ekström.

Hon berättar att Olof, som efter Försäkringskassans tunga besked under hösten blev allt mer stressad, nu mår betydligt bättre.

– Han har noga hängt med i vad som hänt och känner att han vunnit mot Försäkringskassan. Han är så stolt.

– Även när det såg som mörkast ut var han hoppfull. Han sa till mig att han visste hela tiden att det skulle gå vägen, hur han nu kunde veta det, säger Eva Ekström och skrattar.