Annons

Här är nya satsningen som ska minska stöket i centrum

Kalmar kommun, Kalmar city och polisen lanserar nu en gemensam insats för att stävja stöket i centrala Kalmar. Handlingsplanen innehåller bland annat fler ordningsvakter, möjlig kameraövervakning och större polisiär närvaro i området.
KALMAR • Publicerad 27 september 2018
Centralstationen i Kalmar.
Centralstationen i Kalmar.

Som Barometern tidigare berättat uppehåller sig ofta grupper av ungdomar och unga vuxna utanför Baronen och centralstationen på eftermiddagar och kvällar. Efter rapporter om allmänt stök, narkotikahandel och några fall av misshandel kulminerade situationen på måndagskvällen när en 19-årig man stickskadades allvarligt vid ett bråk.

– Efter insatser inne i Baronen har vi fått bort många ungdomar därifrån. Men när man löser problem på en plats kan de dyka upp någon annanstans och nu ser vi att situationen vid centralen har eskalerat, säger Johan Hjulström vid socialtjänstens förebyggande team.

Annons

Kommunpolisen Niko Kalcidis säger att det rör sig om löst sammansatta konstellationer av ungdomar som håller till vid centralen och Baronen, de flesta i högstadieåldern. Av de som befinner sig regelbundet i området uppskattar Kalcidis att det är cirka 10-20 som polisen och socialtjänsten har särskild koll på.

– De behöver inte nödvändigtvis vara kriminella, utan mer sådana vi känner att vi måste arbeta förebyggande med.

Utöver ungdomarna finns det även en grupp unga vuxna som uppehåller sig i området. Enligt polisen finns det indikationer på att några av dem sysslar med narkotikaförsäljning.

– En del av ungdomarna dras säkert till de äldre grabbarna och tycker att de är intressanta, säger Johan Hjulström.

De som var inblandade i det misstänkta mordförsöket i måndags var i 20-årsåldern.

– Vad jag har förstått handlar det om två stora gäng utifrån och någon form av uppgörelse. När det gäller de äldre som håller på med olagligheter är det polisens uppgift att gripa dem, vårt är att jobba med ungdomarna och se till att de inte hamnar där, säger Johan Hjulström.

Socialtjänsten försöker fånga upp ungdomar som ofta syns vid centralen och utanför Baronen. Många får ett samtal hem till sina föräldrar.

– Vi ringer och berättar att vi träffat på deras son eller dotter i en miljö som inte är bra för ungdomar att vara på. Många gånger köper föräldrarna det och suger in sina barn, säger Johan Hjulström och fortsätter:

– Det viktiga är att folk vet om att det finns många som jobbar för att det ska bli bättre. Man ska inte känna att man inte vågar ta en buss hem, då har det här problemet blivit uppförstorat.

Oroligheterna i området har nu föranlett kommunen, Kalmar City och polisen att ta fram en handlingsplan för att få bukt med bråken.

Annons

– Alla ska kunna känna sig trygga i Kalmar och det kräver ett brett arbete för att lyckas, säger Ann-Sofie Lagercrantz som är strateg för social hållbarhet på Kalmar kommun.

Bland annat ska det under tre veckor genomföras en satsning på ordningsvakter i området mellan 15.30-20.00 på vardagar.

– Vakterna ska prioritera stationsområdet samt Baronen och stråket däremellan, säger kommunalrådet Dzenita Abaza (S).

Dessutom ska vuxenvandringen utökas och stationshusets ägare ska utvärdera kapaciteten i sin kameraövervakning och polisen ska hjälpa till med att undersöka kommunens tillståndsmöjligheter för tillfällig kameraövervakning.

– Från handelns sida har det funnits en viss oro kring det stöket. Vi tror att de här åtgärderna är ett första steg mot en förbättring, säger Kalmar Citys vd Lisa Söderholm.

En viktig del i det förebyggande arbetet handlar om miljön. Tidigare har andra otrygga platser på Kvarnholmen blivit tryggare med bättre belysning och snyggare skötsel.

– Jag är säker på att allt som nu görs i området med Baronens ombyggnad, diskussionerna för det nya hotellet, universitet och planerna för stationen gör att det kommer bli bättre, säger Lisa Söderholm.

Kommunpolisen Niko Kalcidis välkomnar den ökade satsningen i området.

– Det går inte att komma ifrån att det kommer att finnas ungdomar som hänger på publika platser. Men när vi nu märker att det blir för mycket och att det börjar dra till sig brottslighet disponerar vi om våra resurser och är där och mer aktivt och försöker bryta det, säger han.

David IsefjordSkicka e-post
Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons