Nu tv-pejlas det för fullt i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades

Kör du snikvarianten och låter andra betala för public service? Se upp. Just nu är tv-pejlarna i stan.

– Det här är en lagstadgad avgift som ser till att vi får reklamfria kanaler. Det är lika fel att inte betala den som att strunta i vägskatten, säger tv-kontrollanten Mia Johansson.
Tillsammans med kollegorna Hasse Svedin, Ramin Naji och Graham Close var hon på onsdagskvällen på jakt efter hushåll med TV som inte betalat TV-avgiften.
Men det handlar inte så mycket om att sätta dit folk. Däremot att upplysa familjer om att det faktiskt är lag på att betala.
Totalt finns drygt 70 tv-kontrollanter i Sverige, de flesta jobbar på provision i ett outsourcat bolag. De fyra som Barometern träffade på onsdagskvällen är de enda som är fast anställda hos Radiotjänst.
Nuförtiden handlar kontrollen inte längre om pejling med speciell utrustning.
– Nej, det skulle inte gå idag när folk har över hundra tv-kanaler och zappar hela tiden, säger Hasse Svedin.
– I stället har vi en lista på dem som har betalat. Sedan går vi i trappuppgångarna och ser vilka som inte finns med på listan.
Mycket har hänt sedan snigel-på-ögat-kampanjen skulle få folk att betala licensen 1994. Numera har många unga ingen tv alls utan ser programmen på dator. Då behöver man inte betala avgiften.
Uppskattningsvis är det tio procent som inte finns med på Radiotjänsts listor. Hur många av dem som försöker smita från avgiften är okänt.
– Men vi möts nästan alltid av vänliga människor, säger Mia Johansson. Det är det som gör det här jobbet så roligt.