TV: Här sågas omdiskuterade platanerna ner i centrum

KALMAR Artikeln publicerades

På måndagen startade arbetet med att såga ner de omdiskuterade platanerna på Norra Långgatan.

– Det är många som lider när de ser vad vi gör, säger Tomas Lexinger, produktionschef på serviceförvaltningen.

Redan på tisdagen beräknas arbetet vara färdigt och till våren ska träden ersättas med ”ny utsmyckning”.

– Det blir bänkar, krukor och gröna växter. Vi vill göra ett rum som är trevligt att vara i, där man kan stanna och njuta, säger Tomas Lexinger.

Det var i mars 2017 som samhällsbyggnadsnämnden beslutade att platanerna skulle bort. De snabbt växande träden ansågs göra gatan mörk och trång. Många synpunkter kom också från boende och näringsidkare i området eftersom platanerna var ett tillhåll för fåglar som skräpade ner. Efter flera turer med protester och överklaganden kom på måndagen sågklingorna slutligen fram.

– Det är många som lider när de ser vad vi gör nu och det måste man respektera. Har man väl tagit ner ett träd går det ju inte att ersätta direkt.

Men Tomas Lexinger betonar att det totala antalet träd i Kalmar inte minskar. När platanerna tas ner ska lika många planteras någon annanstans i staden. Exakt var är inte klart ännu.

– Vi jobbar för att det ska finnas fler träd i staden, inte färre.

Hela Norra Långgatan ska byggas om och jämnas till år 2021 när Kalmar vatten gör ett större arbete på ­gatan.

– Då hade träden ändå fått tas ner, nu gjorde vi det lite tidigare i stället eftersom det varit så många synpunkter på dem, säger Tomas Lexinger.

Så här såg det ut på Norra Långgatan på måndagsförmiddagen.
Foto: Mats Holmertz
Så här såg det ut på Norra Långgatan på måndagsförmiddagen.

Platanerna planterades 1997 inför 600-årsjubileet av Kalmarunionen. Med åren har de fått många fiender eftersom fåglar håller till där och smutsar ner under dem.

– Träden är en sanitär olägenhet. Vi trodde kanske att det skulle ordna sig när vi hamlade dem, men nu är fåglarna tillbaka, sa serviceförvaltningens dåvarande förvaltningschef Benny Wennberg till Barometern i höstas.

Andra har i stället slagits för trädens existens och 2018 startade ett upprop för att träden skulle bevaras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.