Nu går det bara att betala vård med faktura

KALMAR Artikeln publicerades
Nu har kontant- och korthanteringen försvunnit från vårdmottagningarna i Kalmar län.
Foto:Anders Johansson
Nu har kontant- och korthanteringen försvunnit från vårdmottagningarna i Kalmar län.

Den 1 februari slutade landstinget i Kalmar län med att ta emot kort och kontanter. Nu betalas alla mottagningsbesök med faktura.

Sedan några dagar tillbaka har landstinget dragit in alla kortautomater och kassor på mottagningarna runt om i länet. Nu samlas i stället alla avgifter för besök, vård och behandling på en faktura. Den skickas sedan, kostnadsfritt, ut månaden efter. Fakturan går också att få digitalt.

– Vi har tittat på hela flödet, från att man kommer till vården och ska anmäla sig till det att man ska betala. Det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt, säger Ingeborg Eriksson, ekonomidirektör på landstinget.

Landstinget har tagit insperation från Värmland där man sedan 2012 arbetat på samma sätt.

– Där har resultatet varit mycket positivt. Nu behöver inte personalen hantera pengar och kort, utan kan i stället hälsa välkommen och ta emot besökarna, säger Ingeborg Eriksson.

Alla är dock inte nöjda med nyordningen. Läsare har hört av sig till Barometern och ifrågasatt om det verkligen är lönsamt att skicka ut faktura till en person som under en månad bara har en avgift att betala.

– Numera är fakturering en mycket effektiv del i vårt flöde. I takt med att fler och fler anmäler e-faktura blir det också än billigare. På det här sättet frigör vi tid och pengar genom att till exempel säga upp våra betalningsautomater, säger Ingeborg Eriksson.

Hon poängterar också att både patient- och pensionärsgrupper har varit med i dialogen när landstinget arbetat fram den nya modellen.

Den första februari försvann också de gamla frikorten och ersattes av e-frikort. I stället för stämplar och ett plastkort håller landstinget nu digitalt reda på vem som har rätt till ett frikort. När en person har nått upp till högkostnadsskyddet på 1 100 kronor skickas ett brev ut som informerar om detta.

– Det har varit mycket manuell hantering i samband med högkostnadskorten. Det krävs en stämpel, personal ska räkna samman hur mycket en person har betalat och sedan skriva ut frikortet. På det här sättet blir vi av med mycket administrativt arbete, säger Ingeborg Eriksson.

Snart kommer landstinget också att göra försök med anmälningsterminaler på några hälsocentraler i länet. Där anmäler besökaren sig själv genom att knappa in sitt personnummer i en dator.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.