Nu är litteraturveckan igångsparkad

Mörbylånga Artikeln publicerades

På Öland satsar man hårt på läsandet. För andra året i rad uppmärksammar man världsboksdagen och bygger en hel vecka runt litteratur.

Från Löttorp i norr, Runsten i öster och Degerhamn i söder så kommer det finnas arrangemang som bara handlar om litteratur.

– Tanken tog väl fart när Färjestadens nya bibliotek invigdes för två år sedan att göra någonting runt Världsboksdagen som alltid är den 23 april. Men vi bestämde oss för att ha arrangemanget en hel vecka, säger June Söderström bibliotekschef i Mörbylånga kommun.

Efter att Mörbylånga anordnade veckan själva 2016 har det sedan dess blivit ett samarrangemang med Borgholm och nu har man alltså spridit de 27 arrangemangen över ön.

Freja Ingard och Hanna Dalborg sjöng ”Put your records on” på biblioteket i Mörbylånga.
Foto: Anders Blank
Freja Ingard och Hanna Dalborg sjöng ”Put your records on” på biblioteket i Mörbylånga.

Litteraturveckan inleddes under lördagen på biblioteket i Mörbylånga då bland annat poeten och konstnären Lennart Sjögren läste dikter och kulturskolan i Mörbylånga underhöll med musik. En av de som sjöng var Maja Arthursson.

– Ja, det var lite nervöst säger hon.

– Vi kommer att ha arrangemang 0-åringar upp till 100-åringar, Hanna Krahner, bibliotekschef i Borgholms kommun. Det blir mycket fokus på barn.

Nu hoppas man att kunna återupprepa förra årets succé där många av programpunkterna var fullsatta. Mest folk då drog Tove Folkesson och Tomas Arvidsson. Den kanske mest namnkunniga i år är nog Åsa Moberg, journalist och författare. Det blir också föreläsningar av före detta redaktionschefen på Barometern Sören Björklund. Han bor i Mörbylånga och kom nyligen ut med en bok om konstnären Ivan Lönnberg.

I Runsten blir det också hyperlokalt. Författaren Anna Winberg Sääf ska berätta om sitt pågående projekt som handlar om Lerkaka och den gård där hon är bosatt. Hon har tidigare givit ut tre romaner.