Nu är arbetet på Ölandsbron snart över

Ölandsbron Artikeln publicerades
Svevias personal har arbetet nästan oavbrutet på bron sedan i mars.
Foto: Mikael Eklund
Svevias personal har arbetet nästan oavbrutet på bron sedan i mars.

Från och med fredag morgon kommer det att finnas fyra filer på Ölandsbron igen. Den sista asfalten är lagd, och nu är det nästan bara de vita linjerna som ska målas dit.

Med undantag för fyra dåliga väderdagar har Svevia, på uppdrag av Trafikverket, arbetat sju dagar i veckan sedan 19 mars för att rusta upp Ölandsbron. Till många trafikanters glädje är tiden med enbart ett körfält i varje riktning snart över.

– I mars låg vi efter lite, och nu ligger vi till och med före tidsplanen. Jag vill tacka Svevia för att kanonjobb, säger Johan Wesley, projektledare från Trafikverket.

Under måndagskvällen lades det sista asfaltslagret och under onsdagen ska de sista justeringarna göras och de vita linjerna målas dit.

– Vi får bara hoppas att det inte kommer något skyfall, då blir det jobbigt, säger Johan Wesley.

På fredag morgon ska broarbetet helt ha städas undan inför sommarrusningen, för att sedan upptas igen den 20 augusti. Då är det det mitten av högbrodelen som ska fixas till. I en månad kommer det då återigen att bara finnas ett körfält i vardera riktning, men denna gång är det filerna längs med räckena som kommer att användas.

Trafiksituationen har orsakat mycket frustration inte minst för de som pendlar över bron. Flest klagomål på köbildningar har Trafikverket fått desto närmare sommaren vi har kommit. Johan Wesley menar dock att responsen de har fått har varit övervägande positiv.

– Den generella bilden har varit väldigt positiv. Vi har varit öppna och försökt informera så mycket som möjligt, säger han.

Hur upplever du att trafikanterna skött sig?

– På det stora hela tycker jag att de har skött sig exemplariskt och visat respekt för de som jobbar på bron. Sen finns det vissa som ska leka gokart och visa sig på styva linan, men det finns ju överallt. Rent generellt är vi jättenöjda med trafikanterna och vill tacka dem.

Hur har er nya metod med att använda ett kollektivtrafikfält fungerat?

– Vi upplever att det har gett en positiv effekt, även om man kan önska att filerna hade varit längre. Vi kommer att försöka använda denna metod igen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.