Niorna i Kalmar är de bästa eleverna någonsin

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

De nior som gick ut i våras visar kanonresultat. De har de högsta betygen så länge man har mätt resultaten.

Barn- och utbildningsförvaltningen har tittat nästan 20 år tillbaka och har inte hittat att några nior har haft bättre meritvärden än de som gick ut i våras.

– Det handlar både om att vi är mycket bättre än de modellberäkningar vi gör men också i absoluta tal, säger förvaltningschef Mats Linde. Vi har tagit stora kliv framåt.

Kalmar kommun har som ambition att vara en av landets 30 bästa skolor. Ett av många kriterier är just meritvärde. Efter betygshöjningarna kan man nu ta ett stort kliv framåt mot sitt mål.

– Vi har en lång tradition över att vara väldigt duktiga på att alla elever klarar av att få gymnasiebehörighet, nu får våra elever bättre betyg också. Ett C blir ett B, ett B blir ett A, säger Mats Linde.

Nyligen släpptes också Sverige kommuner och landsting sina "Öppna jämförelser" med fokus på jämställdhet. Kalmar kommun var den bästa kommunen när det gällde minst skillnad i trivsel mellan pojkar och flickor. Just jämställdhetsaspekten är något man ser behov av att jobba med.

– Vi ser att tjejerna höjer sina betyg, det gör i och för sig pojkarna också, men inte alls i samma takt som tjejerna, säger Lasse Johansson (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det går framåt även när det gäller resultat från de nationella proven. Även här har niorna höjt sig jämför med föregående år.