Nio tips: så svalkar du dig utan kranvatten

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:TT

Bevattningsförbud, vädjan om att spara dricksvatten och en allt större medvetenhet hos allmänheten. Anledningarna till att svalka sig utan just kranvatten är många. Vi har tipsen!

Fläkt/solfjäder

Små handhållna fläktar, stora golvmodeller eller klassikern takfläkt rekommenderas. Den lilla modellen, eller den mer analoga solfjädern, är bra att ha med på utflykt, medan de andra gör sig bättre inomhus eller möjligen på altanen.

Havsbad

När du inte får fylla poolen - bada i havet, en sjö, å eller annat vattendrag. Med tanke på sommartemperaturerna Sverige brukar erbjuda kan den svalkan dessutom hålla längre än en pool som ofta blir solvarm något snabbare.

Glass

Köp, gör egen eller bjud bort dig till någon som fixar bästa banana split:en. Glass svalkar alltid och vill man ha en nyttigare variant går det alltid att göra smoothie och frysa in - perfekt till barnen också.

Siesta

Undvik de där timmarna då solen värmer som mest. Var riktigt effektiv på morgonen innan värmen tar i och på kvällen när skuggan tar över allt mer. Då har du tid för en liten lur, i sängen, i hängmattan eller under ett parasoll, mitt på dagen.

Hatt

Gärna en större modell som ger mer skugga.

Skugga

Det självklara - och naturliga - valet.

Anläggning med havsvatten i poolen

Att bada på allmän anläggning måste ju vara bättre än en egen pool, eftersom fler får nytta av ungefär samma mängd vatten. För att göra helt rätt - välj en anläggning som har saltvatten i poolen.

Tunnor och baljor - för svalka åt hunden

Det är inte bara vi människor som blir riktigt varma just nu. Ställ ut en balja eller tunna för att samla regnvatten (för lite sådant blir det ju trots allt), så kan hunden svalka sig.

Kanna vatten i kylen

Dricksvattnet är till för att drickas! Och godast är det ju riktigt kallt. Men spola inte i kranen för att det ska bli riktigt gott. Ta i stället det första, inte helt kalla vattnet, ur kranen i en kanna och kyl i kylskåp. Dessutom perfekt att smaksätta med gurk-, äpple- eller rabarberbitar. Gott!