Muslimer i Kalmar fördömer terrordåd

Kalmar Artikeln publicerades

Alexander Louhichi från Kalmar känner att det är viktigt att informera om hur det är att vara muslim. Och att man tar avstånd från den fanatism som nu har skakat Sverige i form av självmordsbombaren i Stockholm.

Sex unga muslimer i Kalmar med Alexander Louhichi i spetsen tar avstånd från självmordsbombningen i lördags.
– Det som hänt har inget har inget med religion att göra, säger han. Det här är en sjuk människas dåd och även om mannen uttalat sig i religiösa termer så är det inget som hör hemma i islam.
Alexander Louhichi säger att natten mellan lördag och söndag gått åt till att svara på telefonsamtal från oroliga unga muslimer.
– Vi som arbetar för integration och medmänsklighet känner att detta dåd motarbetar vårt budskap. Vi vill kunna känna oss som svenskar och muslimer, men det blir svårare för oss nu. Och inte bara för oss, det blir svårare för alla.
Islam är en kärleksfull religion som välkomnar oliktänkande och mångfald, enligt Alexander Louhichi. Den handlar inte om terror och hat.
– Men vi vet ju hur lite som behövs för att stjälpa det vi hittills uppnått. Det är precis som på en fotbollsarena, det är huliganerna som syns och hörs, inte de lugna. Men andra människor kommer att titta med misstänksamhet på oss nu, som om vi alla är extremister.
Enligt uppgifter från TT var självmordsbombaren bosatt i Tranås men kom ursprungligen från Irak.
– En psykiskt instabil människa kan få främlingsfientliga krafter att måla upp islam som det stora hotet, säger Alexander. Därför vill vi gå ut med våra åsikter och berätta vad vi tänker om det här. Innan blev vi piskade av Sverigedemokraterna och nu kommer den andra sidan, det har gått för långt. Det här måste få ett slut.