Mörkning av sexsamtal från residenset - "tokigt"

Kalmar Artikeln publicerades
Malin Almqvist
Foto:Lars Johansson
Malin Almqvist

Avdelningschefen som höll tyst i ett år om förre landshövdingen Stefan Carlssons sexsamtal får vara kvar. Länsrådet tycker att det var "tokigt" att han inte gick vidare med uppgifterna.

– Avdelningschefen och jag har haft ett samtal om vad som hände och han erkänner att han har gjort fel. Det var tokigt att han inte gick vidare med uppgifterna. Vi har redan fattat beslutet att det ska tillsättas en extern granskning av händelsen vertikalt med en ekonomisk granskning. Vi jobbar vidare med tystnadskulturen. Det är inte okej. Man måste kunna berätta om sådant som är tokigt. Vi inför ett whistleblowersystem för att kunna lyfta upp det som är tokigt, säger Malin Almqvist, länsråd och tf landshövding.

Det var i samband med avslöjandet att Stefan Carlsson ringt telefonsex-tjänster från residensets telefon för upp till 20 000 kronor på skattebetalarnas bekostnad som det framkom att avdelningschef Johan Wendell, vid tillfället tf landshövding, haft kännedom om samtalen i ett års tid utan att slå larm uppåt i organisationen. Den fasta residenstelefonen stängdes också av 2015. Under en längre period hade åtminstone tre personer kännedom om samtalen, två av dem hade vänt sig till sina chefer i samband med att räkningarna skulle attesteras men när informationen nådde Wendell tog det stopp.

Har du fått någon förklaring från avdelningschefen varför han inte agerade?

– Det stannar mellan oss. Vi har haft ett bra samtal där han har erkänt att det blev tokigt. Jag har förtroende för avdelningschefen och man gör fel. Man får göra fel bara man står för dem, och det gör han. Vi har lärt oss något av det här.

Varför stängdes residensets telefon?

- Det skedde i samband med att det kom en ny husfru. Den som var innan ville inte ha mobil och dator på grund av strålning.

Uppgiften om samtalen kom inte fram och kanske har landshövdingen jobbat ett år längre än vad han skulle annars. Tycker du inte tokigt är en mild beskrivning av det som hänt?

– Jag kan inte svara på hypotetiska frågor. Det vi gör nu är att ta reda på varför det gick tokigt och hur vi gör för att det inte ska hända igen.

Först när sexsamtalen kom till Malin Almqvists kännedom den 22 juni betalade Stefan Carlsson tillbaka pengarna för samtalen till länsstyrelsen och regeringen informerades.

Både du och departementet visste om sexsamtalen vid när Stefan Carlsson tog time-out på med hänvisning till alkoholproblem. Varför nämndes inte sexsamtalen då?

– Det är Stefans val vad han vill säga och inte säga. Man får inte glömma att alkoholism är en sjukdom.

Vem kommer att gå in som tf landshövding när du är på semester?

– Förhoppningsvis får vi en ordinarie landshövding snart. Men om det dröjer får vi se vem det blir.

Redan nu har attestordningen ändrats så att länsrådet attesterar landshövdingens utgifter. Fram tills det kommer en ordinarie landshövding kommer någon av avdelningscheferna attestera Malin Almqvists räkningar.

Barometern har sökt Johan Wendell för en kommentar utan framgång.