Mordmisstänkta paret nekar

Kalmar Artikeln publicerades
Under ett stort pressuppbåd presenterades på fredagen mordåtalet mot det unga paret i Kalmar polishus.
Foto:Johanna Eriksson
Under ett stort pressuppbåd presenterades på fredagen mordåtalet mot det unga paret i Kalmar polishus.

Missing People spelade en avgörande roll vid gripandet av Göran Lundblads misstänkta mördare. Kärlek och pengar låg bakom mordet. Kärlek kan också ha lett fram till erkännandet.

På fredagen åtalades en 26-årig kvinna och en tre år yngre man för mordet på Göran Lundblad i Förlösa. Båda nekar till anklagelserna.

Bevisningen mot paret är omfattande. Men trots det dröjde det nästan två år innan mannen och kvinnan greps.

  Av förundersökningen framgår att polisen på ett tidigt stadium misstänkte att paret var inblandad i Göran Lundblads försvinnande.

  Så länge ingen kropp påträffats stod utredningen och stampade. I juni i år tog dock utredningen fart på allvar.

  Då ringde en medlem i organisationen Missing People till polisen och meddelade att hon hade ett inspelat erkännande från den 23-årige mannen.

  Det framgår tydligt av materialet att mannen under långa samtal med kvinnan fattat tycke och även fått förtroende för henne. Detta till den grad att han blev redo att redogöra för vad han visste om händelserna i Förlösa 2012.

  I samtalet berättade mannen detaljerat om hur mordet gått till och var kroppen hade grävts ner. Uppgifter som när polisen kontrollerade dem fann stöd för. Men framför allt ledde det till att Göran Lundblad hittades.

  Efter mordet lade gärningsmännen ner stor möda på att städa brottsplatsen. Golv och tapeter byttes ut, möblemang forslades bort och så vidare.

  Trots ansträngningarna har polisen funnit tydliga blodspår på en vägg. Blod som tillhör Göran Lundblad och styrker att han blev skjuten i sin säng.

  Sovrummet ändrades för övrigt om till matsal efter mordet.

  Med stöd av vad 23-åringen berättar i inspelningen är polisens teori att han avlossade det dödande skottet med ett hagelgevär som tros finnas i beslag.

  Paret ska enligt uppgift planerat mordet en längre tid i syfte att komma över de rikedomar som Göran Lundblad hade, flera tiotals miljoner kronor.

  Från början var det tänkt att kvinnan skulle köra över Göran Lundblad med en skogsmaskin och få det att se ut som en olyckshändelse. Men när hennes mod svek tog mannen, enligt åtalet, på sig att skjuta honom.

  Direkt efter mordet grävdes kroppen ner i en förberedd grop inte långt från Göran Lundblads bostad.

  Även om det inte var kvinnan som sköt menar åklagaren att hon är lika skyldig som mannen. Detta genom att hon var med och planerade brottet samt aktivt tog del i bortförandet av kroppen, städningen och annat.

  Det är en mycket omfattande rättegång som väntar. Ett stort antal vittnen är kallade och åklagaren kommer grundligt att gå genom bland annat telefonsamtal och Göran Lundblads ekonomi.

  Som nämnts nekar båda de åtalade till att ha med mordet att göra. Trots att de suttit häktade har de dock försökt få kontakt med varandra på häktet.

  Mannen har på ett papper upplyst kvinnan om att hon är i sin fulla rätt att hålla tyst under förhören.

  Hon i sin tur skrev på en stolpe: "Tack för att du förstört mitt liv!"