Moderaterna och Sverigedemokraterna EU-valets största vinnare

Kalmar Artikeln publicerades
Stämningen på Kristdemokraternas valvaka var nervös innan de första resultaten presenterades. När beskedet att partiet tagit ett nytt parti steg stämningen även om de lokala företrädarna hade hoppats på ett ännu bättre resultat.
Foto: Mats Holmertz
Stämningen på Kristdemokraternas valvaka var nervös innan de första resultaten presenterades. När beskedet att partiet tagit ett nytt parti steg stämningen även om de lokala företrädarna hade hoppats på ett ännu bättre resultat.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Det är de tre stora vinnarna i det svenska EU-valet. På den motsatta sidan, förlorarna, står Liberalerna, Miljöpartiet och främst Fi som helt åker ut ur EU-parlamentet.

När SVT presenterad valresultatet bröt jublet ut på Moderaternas lokal valvaka. Slutresultatet på 16,8 procent innebar att partiet har återtagit positionen som Sveriges näst största parti i EU-parlamentet och kraftigt förbättrat sitt väljarstöd.

Måns Linge (M) kunde nöjd konstatera att partiet nu är näst största parti i EU-parlamentet.
Foto: Mats Andersson
Måns Linge (M) kunde nöjd konstatera att partiet nu är näst största parti i EU-parlamentet.

– Jag är väldigt glad och nöjd, det här resultatet är till och med lite bättre än vad jag tippade. Vi är tillbaka som näst största parti och vi har tagit ytterligare ett mandat, nu har vi fyra. Det här visar att vi har lyckats bryta ned EU-politiken på svensk nivå. Jag tror exempelvis att vårt tydliga besked om att EU ska ta upp kampen mot internationell brottslighet gick hem hos väljarna, säger Måns Linge, EU-kandidat från Kalmar.

Samtidigt som glädjen var stor på M-valvakan var stämningen dess mer kluven på Kristdemokraternas, ett par hundra meter längre bort. Ett valresultat en bit under tio procent i väljarstöd, det var inte vad de lokala KD-topparna hade hoppats på. Det som räddade valkvällen var att partiet lyckades knipa ett andra mandat i parlamentet.

Det viktigaste är att vi tar två mandat, men jag hade ju hoppats att vi också skulle öka väljarstödet rejält, förklarade regionrådet Anders Andersson.

– Jag är jättenöjd med att vi verkar få två mandat, en fördubbling. Tyvärr har vi, det råder det ingen tvekan om, förlorat väljarstöd de senaste dagarna. Men vår partiledare Ebba Busch Thor har visat prov på stort ledarskap när hon både stod upp för vår politik och kraftigt tillrättavisade Lars Adaktusson för hur han röstade i abortfrågan som EU-parlamentariker, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Och att abortkrisen med Lars Adaktusson i fronten skadat partiet, det var de lokala KD-politikerna helt eniga om

– Självklart har debatten den senaste veckan gjort att vi tappat väljare. Det är beklagligt att Lars Adaktusson röstade fel i vissa omröstningar i parlamentet, för det gjorde han. Men samtidigt, han står helt bakom vårt partis abortpolitik och jag tycker det är fult av andra partier och även vissa medier att ifrågasätta vår ståndpunkt i abortfrågan. Vi har stått upp för svenska lagstiftning i 30 år nu, fyller riksdagsledamot Gudrun Brunegård i.

På Centerpartiets valvaka kunde deltagarna mycket nöjda konstatera att partiet gjort ett väldigt starkt EU-val.

Erik Ciardi (C)
Foto: Mats Andersson
Erik Ciardi (C)

Vi har ökat vårt valresultat jämfört med 2014 med över 50 procent, det vi självklart väldigt nöjda med. Jag tror att framgången beror på att vi har varit väldigt tydliga, både i vår miljö- och klimatpolitik och i vår besked om att stå upp mot högerpopulismen. Jag har märkt under valrörelsen att väljarna uppskattade detta, säger Erik Ciardi, som också berömmer sitt partis huvudkandidat, Fredrick Federley.

– Han har visat att det går att nå resultat i EU-parlamentet som parlamentariker från Sverige, han har fått väldigt mycket gjort och han har varit väldigt aktiv under valrörelsen.

Stora valvinnare, ännu en gång, blev Sverigedemokraterna som ökade från drygt 9 till drygt 15 procent. Partiet fick med valframgången ytterligare ett mandat i parlamentet och nu tar tre SD-politiker plats i Bryssel.

Regionrådet Martin Kirchberg (SD).
Foto: privat
Regionrådet Martin Kirchberg (SD).

– Det här resultatet är bättre än vad jag hoppats på och lite bättre än opinionsundersökningarna. Vi gör ett väldigt bra val och ökar kraftigt, det känns bra. Det viktiga är att vi tog ytterligare ett mandat, det var en målsättning som vi lyckades uppfylla, säger regionrådet Martin Kirchberg.

Ett parti som blev lite besvikna när valresultatet presenterats var Socialdemokraterna.

– Vi hade naturligtvis hoppats på en uppgång, nu blev det en liten nedgång. Men i det stora så håller vi ungefär vår position. Sedan kan jag konstatera att i ett europeiskt perspektiv så är vårt resultat väldigt starkt det känns väldigt bra, säger distriktsordföranden och regionrådet Anders Henriksson.

För Miljöpartiet blev valet ett stort förlustval. Men i Kalmar var man ändå nöjda med valresultatet.

– Står sig resultatet kommer vi att öka från 51 till 71 mandat i Europaparlamentet och därmed bli vågmästare, sade Max Troendlé, partiets förstanamn i Kalmar och åttondenamn på EU-valslistan.

Men han var också relativt nöjd med valresultatet 11,4 procent för Miljöpartiet i det svenska EU-valet, även om det är en nedgång från 2014, då MP blev näst största parti med 15,4 procent.

– Mer än var tionde svensk röstar på oss det känns bra. När EU-valrörelsen började låg vi på 5 procent, så vi har gjort en väldig resa, säger Max Troendlé.

På Vänsterpartiets lokala valvaka var stämningen kluven.

Vi står i praktiken still, vilket är en liten besvikelse, säger Richard Deichmann, lokal EU-kandidat.

Både han och kommunalrådet Liselotte Ross tror att turerna kring V-parlamentarikerns Malin Björks traktamenten har påverkat partiet negativt.

– Ja, vi låg betydligt högre för några veckor sedan, men kanske är det så att en del av våra väljare i riksdagsvalet är EU-skeptiska och kanske därför inte röstar, säger Richard Deichmann.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.