Moderat toppnamn vill utvisa dömda EU-medborgare

Kalmar Artikeln publicerades
Stopp för kriminella, gemensam invandringspolitik och mer kärnkraft. Tomas Tobé är Moderaternas toppnamn i det kommande EU-valet, och på måndagen besökte han Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Stopp för kriminella, gemensam invandringspolitik och mer kärnkraft. Tomas Tobé är Moderaternas toppnamn i det kommande EU-valet, och på måndagen besökte han Kalmar.

”Jag tror mycket på rörlighet inom Europa, men inte för kriminella ligor. De begår över hälften av alla inbrott här i Kalmar, och att bekämpa dem är oerhört viktigt. Att döma till utvisning är ett sätt.”

Moderaten Tomas Tobé är först av EU-valets toppkandidater med att besöka Kalmar. På måndagseftermiddagen kom han från Karlskrona till Kalmar, höll pressträff och talade på ett medlemsmöte.

– Under den här valrörelsen ska jag försöka resa så mycket som möjligt i landet, det ger energi. Och jag ska tala om sakfrågor, inte om Sverigedemokraterna, det har vi gjort alltför länge, sade Tomas Tobé.

Som moderaternas förstanamn på EU-valslistan vill han fokusera på tre frågor: Att stoppa den fria rörligheten för kriminella, en EU-gemensam ordnad invandring och en större satsning på kärnkraft.

– Jag tror mycket på rörlighet i Europa, men inte för kriminella, säger Tomas Tobé, och beskriver hur han vill få stopp på brott som till exempel begås av ligor.

– Den som begår brott här i Sverige ska dömas här, men straffet ska avtjänas i hemlandet. Samtidigt ska även EU-medborgare kunna dömas till utvisning och på så sätt nekas ny inresa här.

– Nu döms nästan aldrig någon till utvisning, utan de kan fortsätta att begå brott här efter avtjänat straff.

Enligt Tomas Tobé begås 200 inbrott i Kalmar per år och över hälften av dem utförs av utländska stöldligor.

– I dag utnyttjar de kriminella den fria rörligheten, men min poäng är att störa deras verksamhet, vilket ökar tryggheten här i Kalmar. Det är otroligt viktigt.

Tomas Tobé vill också se en EU-gemensam invandringspolitik och en förstärkning av EU:s yttre gränsskydd, så att människor med asylskäl fördelas mellan länderna, medan de som saknar asylskäl nekas inträde.

– Det är en tuff linje, men den enda hållbara, säger Tomas Tobé.

Han menar att den växande populismen runt om i Europa, som enligt många bedömare väntas öka i det kommande valet, måste tas på allvar.

– Men varför växer populismen, den frågan måste vi ställa oss. Mitt svar är att människor inte litar på politikerna i den här frågorna, därför måste vi ha fler gränspoliser på europeisk nivå.

Moderaten Tomas Tobé vill hålla sig till sakfrågorna i EU-valdebatten. ”Jag tänker inte tala om Sverigedemokraterna, det har vi redan gjort alldeles för mycket.”
Foto: Mats Holmertz
Moderaten Tomas Tobé vill hålla sig till sakfrågorna i EU-valdebatten. ”Jag tänker inte tala om Sverigedemokraterna, det har vi redan gjort alldeles för mycket.”

Tomas Tobés tredje huvudfråga i EU-valet är nysatsning på kärnkraften. Kärnkraftsel ska exporteras mellan europeiska länder och ersätta beroendet av kol eller av rysk gas.

– Kärnkraften är inte oproblematisk, men den är bättre än kol och olja utifrån ett klimatperspektiv. Satsningen på förnybart är bra, men vi behöver både och, det anser även FN:s klimatforskare.

– Om vi ska ta det globala klimathotet på allvar måste vi ha en seriös plan som håller. Det är dags för en förnyad kärnkraftsdebatt, säger Tomas Tobé.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.