"Mitt barn vågar knappt gå till skolan"

Kalmar Artikeln publicerades

Inbrott, hot om grovt våld och stryk för den som tjallar. Situationen i en klass på Stagneliusskolan är värre än vad som tidigare kommit fram.

– Skolan håller på att förstöra 25 ungdomars framtid. Varför försöker de sopa allt under mattan? undrar en av flera föräldrar som hörde av sig till Barometern på onsdagen.
– Mitt barn vågar knappt gå till skolan, säger en annan. Hade det här varit en vanlig arbetsplats hade de som hotat blivit av med jobbet. Men i skolan får de gå kvar.
Barometern kunde i gårdagens tidning berätta om elever som trakasserat och kränkt andra elever och vuxna i en klass på Stagneliusskolan.
Enligt tillförordnad rektor Chatharina Gustafsson jobbar man stenhårt med att få bukt med problemen. På onsdagen skickade skolan ut brev till samtliga föräldrar om situationen i klassen.
Exakt vad som har skett vill dock inte skolan berätta. Av samtal med föräldrar till elever som går på programmet framgår emellertid att det handlar om flera elever i en etta.
Dessa ska ha försökt skrämma både sina klasskamrater och vuxna på skolan. Bland annat ska en anställd ha fått hotet att man visste var personen bodde och vilken brevlåda som var dennes.
När elever velat berätta om trakasserierna har de i sin tur blivit hotade genom att bli upptryckta mot väggen och varnade för att ”gola”.
Föräldrar ifrågasätter nu skolans agerande och tycker dels att man varit för flata, dels att man brustit i informationen.
– Och varför har inte hoten polisanmälts? Hade det här varit en arbetsplats hade det varit skäl för uppsägning.
– Det har gått över en månad och fortfarande får det fortgå.
Enligt uppgifter till Barometern är det främst två-tre elever som förstör för de andra. Lektionerna störs så mycket att det inte går att få en normal undervisningssituation.
Fem elever har redan hoppat av och sökt sig till andra program. Flera är på gång.
– Det här är verkligen inte bra reklam för skolan. Jag tror inte man tar det på allvar. Men det handlar om framtiden för 25 ungdomar som sköter sig, säger en orolig förälder.
Enligt Skolverket har en skola möjlighet att stänga av elever för kortare tid.
Tillförordnad rektor Chatharina Gustafsson säger sig inte ha hört talas om några hot i just det fallet.
– Just nu är det dubbel bemanning i klassen och vi ger oss inte förrän vi löst problemen.
– Jag förstår föräldrarnas oro. Men vi tar situationen på fullaste allvar och sätter in alla insatser.