Sommarvärme i dag – men sedan kommer kalluften

Kalmar Artikeln publicerades

Vinter på natten – men sommarvärme på dagen.

Temperaturen varierar kraftigt för tillfället.

– Det är ganska vanligt på våren att det pendlar väldigt mycket, säger Bernt Möller, meteorolog på SMHI.

På måndagen ser det ut att bli läge att plocka fram solglasögonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
På måndagen ser det ut att bli läge att plocka fram solglasögonen.

Enligt SMHI:s prognos för Kalmar ser det ut att bli en kylig natt och måndagsmorgon, med minusgrader mellan klockan fem och sju. Med bara åtta timmar senare är det helt plötsligt sommarvärme med hela 18 plusgrader.

– Sådana skillnader kan vi ha så här års om man inte får för mycket vind eller för mycket moln, då kan det sjunka så mycket på natten och sedan gör solen att det blir så pass varmt på eftermiddagen när det toppar, säger Bernt Möller, meteorolog på SMHI.

Den kraftiga temperaturskillnaden är inget ovanligt för årstiden.

– Det är ganska vanligt på våren att det pendlar väldigt mycket mellan dagen och natten, för det är ju trots allt en ganska lång natt. När det blir sommar blir natten för kort för att det ska sjunka tillräckligt mycket och på vintern värmer inte solen tillräckligt mycket för att det ska bli så varmt, så det är på våren man har den största dagliga variationen, säger Bernt Möller.

Men sommarvärmen ser inte ut att hålla i sig, redan på tisdagen väntas svalare väder.

– Det är sista varma dagen i morgon, sen kommer kalluften även ner till era trakter. Den finns uppe över Norrland för tillfället och ska breda ut sig söderut och det blir kallare redan på tisdagen med några enstaka plusgrader på eftermiddagen. Onsdagen blir kanske tio grader kallare än i morgon, och i veckan blir det kyligare väder, säger Bernt Möller.

fakta

Så varmt var det på söndagen

Det blev en riktigt fin söndag i södra Sverige och både Oskarshamn och Målilla tog sig in på topplistan över de varmaste platserna i landet.

Torup: 21,8

Horn 21,1

Ullared: 21,1

Oskarshamn: 21,0

Markaryd: 20,9

Halmstad: 20,8

Borås; 20,7

Målilla: 20,3

Härsnäs: 20,3

Jönköpings flygplats: 20,2

Källa: SMHI

Visa mer...