Miljö och omtanke under ett tak

Kalmar Artikeln publicerades
Trodde du att overheadapparater var en stendöd produkt, då hade du fel. De overheadapparater återbruket får in säljs direkt. De är, berättar Mikael Salvén, en av de mer lättsålda produkterna. 3 bilder
Foto:Mats Holmertz
Trodde du att overheadapparater var en stendöd produkt, då hade du fel. De overheadapparater återbruket får in säljs direkt. De är, berättar Mikael Salvén, en av de mer lättsålda produkterna.

Miljöansvar och socialt ansvarstagande i ett.

Det är i ett nötskal vad arbetet på Kalmar återbruk handlar om.

I en 1 200 kvadratmeter stor lokal på Gamla industriområdet, Verkstadsgatan, har sedan 20 år tillbaka Kalmar Återbruk sin lokal. Där byter allt, exempelvis elektronik, gamla dörrar, toalettstolar och soffor ägare.

Det handlar helt enkelt om varor och produkter som företag, offentliga institutioner och privatpersoner inte behöver längre men som går att använda och därför lämnas in till återbruket i stället för att slängas.

– Det första steget mot verksamheten här togs i mitten av 1990-talet då miljötänkandet började växa sig starkare i samhället. Den här verksamheten var från början ett politiskt beslut om att återanvända utrustning från exempelvis kommunen och landstinget. Återbruket öppnade i mars 1997 och sedan dess har vi funnits här, berättar Mikael Salvén, arbetsledare.

Men verksamheten på återbruket handlar inte enbart om återvinning och miljöarbete. Arbetet är också platsen för rehabilitering av exempelvis långtidsarbetslösa och personer som behöver arbetsträning för att åter kunna ta steget in på den ordinarie arbetsmarknaden att vänja sig vid arbetslivet.

– I dag har vi nio personer, tio på fredagar, som arbetar här. De arbetar med uppgifter som passar dem, en del är duktiga på elektronik, andra har kunskaper från exempelvis byggbranschen. Det viktiga här är att de får chansen att arbeta i sin egen takt, efter sin egen förmåga. Ibland har vi personer som snabbt kan slussas ut i arbetslivet, andra stannar här längre tid. Här tar vi tillvara på människors kompetens och försöker lyfta dem så de våga och kan ta steget vidare ut i arbetslivet, säger Peter Karlsson, arbetsledare.

Inne i lokalerna trängs denna onsdagsförmiddag tegelpannor, stolar, brädor, affischer och tro det eller ej fyra overheadapparater om utrymmet. Men för den köpsugne är det inte det enklaste att hitta dit.

– Vi gör inte reklam om vår verksamhet, det ska vi enligt våra riktlinjer inte göra. Men folk hittar hit ändå. Vi omsätter mellan 1,2 och 1,5 miljoner kronor varje år, det är en väldigt bra summa. Men självklart vill vi ha fler kunder, både de som lämnar och köpare, säger Mikael Salvén.

Och tankar om hur verksamheten ska kunna bli mer utåtriktad finns, men arbetet den senaste tiden har mest handlat om att förbättra och förnya verksamheten.

– Vi har lagt ned stor möda på att förändra lokalerna till det bättre. Nu har vi individanpassade arbetsplatser som vi kan justera efter arbetstagaren och lättillgängliga platser för produkterna. Det är vi väldigt nöjda med, nu ska vi fundera över hur vi ska kunna bli mer synliga. Bättre skyltning och lokaler som syns är två idéer, säger Peter Karlsson och Mikael Salvén innan de återvänder in till sina arbetskamrater och kunder.