Meteorologen: ”Det finns hopp om en vit jul”

Kalmar län Artikeln publicerades

Måndagen bjöd på många håll i länet på ett perfekt julväder – en vecka för tidigt, kan tyckas. Men än behöver man inte ge upp hoppet om en vit julafton, enligt SMHI:s meteorologer.

Snittemperaturen för december har höjts de senaste tjugo åren, visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. Normalvärdet fram till 1990 var minus 0,1 grad i Kalmar i december, men de senaste tjugo åren har den siffran istället landat på plus 1,1 grad. Och än är årets prognos för själva julafton lite osäker, men det ser ut att ligga någonstans runt de temperaturerna.

– Det kommer ett nederbördsområde västerifrån som det fortfarande är lite osäkert var det kommer att passera. Eventuellt kan det gå lite sydligare än Kalmar län, men det kan också bli så att det passerar er och i så fall ser det ut att bli i form av snö, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Även veckan som är kvar fram till julafton visar typiska decembertemperaturer för området och det största hotet mot den snö som ligger nu är onsdagen. Då kan det dessutom komma lite regn som går hårt åt den snö som ligger.

– Då blir det lite mildväder, det kan bli mellan noll och tre plusgrader. Det dämpas sedan på torsdagen och på fredagen kommer lite nederbörd som ser ut att bli snö eller blötsnö, säger Alexandra Ohlsson.

Vid kusten och på Öland kan det bli nollgradigt eller strax över, men längre inåt landet ser det ut att hålla sig lite kallare.

– Det finns en viss risk att temperaturen kommer att pendla runt nollan, men det finns hopp om en vit julafton, säger Alexandra Ohlsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.