Mer snö – sedan slår vädret om: ”Dags att hänga in vinterjackan”

KALMAR Artikeln publicerades
Det finns hopp om våren.
Foto: /TT
Det finns hopp om våren.

Under natten till måndagen fick Kalmar sju centimeter nysnö. Mer är att vänta under tisdagen, men sedan kan våren vara på antågande på riktigt med temperaturer upp emot 17 grader i länet.

– Det är dags att hänga in vinterjackan, i alla fall tillfälligt, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Det blev en vit påsk i stora delar av Kalmar län. SMHI hade varnat för snöfall under söndagen och natten till måndagen och mycket riktigt föll det rejäla mängder över länet. Mätstationen i Kalmar visade på sju centimeter nysnö, mest nederbörd i länet senaste dygnet och sjunde mest i hela landet. Det mesta smälte bort i måndagens solsken. Men snart kommer det mer.

– Ett nytt nederbördsområde letar sig in över Kalmar län under tisdagsförmiddagen. Det blir snöfall inledningsvis, sedan kan det övergå till regn, framför allt vid kusten, säger Therese Gadd.

Sedan väntas en väderomväxling från mitten av veckan. På söndag kan temperaturen, enligt SHMI, nå hela 15-17 grader i länet.

– Det blir mildare väder och stigande dagstemperaturer. Det kan bli en hel del regn också. Så vinterjackan kan man hänga in i alla fall tillfälligt, men det är dags att ta fram paraplyet i stället.

Kommer våren på riktigt nu?

– Man kan hoppas det. Men våren är ganska lurig, det kan komma bakslag även i april och början av maj. Vi får se vad som händer längre fram, säger Therese Gadd.

FAKTA

Snödjupet i Kalmar

Kalmar hade på måndagsmorgonen ett totalt snödjup på 22 centimeter vid SMHI:s mätstation. Sedan söndagsmorgonen hade det kommit fem centimeter nysnö. Med den noteringen hamnade Kalmar på plats sju över de mätstationer som fått mest snö under det senaste dygnet. Även Orrefors från länet kvalade in med fem centimeter nysnö.

Visa mer...