Mentorer stöttar flyktingar

Kalmar Artikeln publicerades
Rana Abdulsalam och Mia Hasselgren är båda övertygade att mentorsprogram är ett bra intergrationsarbete.
Foto:Paul Madej
Rana Abdulsalam och Mia Hasselgren är båda övertygade att mentorsprogram är ett bra intergrationsarbete.

Rana Abdulsalam flydde 2014 med sin familj från krigets fasor i hemlandet Syrien. Tre år senare har hon praktikplats och lägenhet, tack vare Rotarys projekt med yrkesmentorer.

Rana Abdulsalam sitter tillsammans med Mia Hasselgren på Prospectas förvaltningskontor . De två träffades första gången tack vare Kalmar Rotaryklubbars projekt med yrkesmentorer. Ett samarbete som växt till en stark vänskap.

– När jag hörde talas om projektet med yrkesmentorer första gången blev jag jätteintresserad. Det var ett sätt att arbete med integration som tilltalade mig, som kändes bra. Här kunde vi företagare med våra kontakter och ingångar hjälpa till på allvar, säger Mia Hasselgren.

Redan vid den första träffen kände Mia Hasselgren och Rana Abdulsalam att de fick bra kontakt, personkemin stämde.

– Jag fick hjälp med en bostad av Mia, det hjälpte mig mycket. Sedan är jag en sådan person som inte kan sitta hemma och vänta på att något ska hända. Jag har tre barn hos mig, jag behöver kunna försörja mig. Så jag har tackat ja till allt, jag började som jordgubbsförsäljare i Emmaboda och har jobbat på Guldfågeln. Sedan har det rullat på. Hela tiden har jag lärt mig svenska, jag måste kunna språket, berättar Rana Abdulsalam.

Och just jobbet som jordgubbsförsäljare har nu lett till nästa steg. Inom kort börjar Rana Abdulsalam en praktikplats på en tandläkarmottagning i just Emmaboda. Där ska hon arbeta i receptionen och med andra arbetsuppgifter som kan passa.

– Jag har en utbildning som tandtekniker från Syrien. Min dröm är att en dag kunna arbeta som det igen, allra helst här i Kalmar. Jag funderar på att hitta någon distansutbildning där jag kan komplettera min utbildning så jag även kan arbeta som tandhygienist här i Sverige. Men parallellt med att jag har arbetat har jag också läst in en tolkutbildning, jag får min examen som auktoriserad tolk om bara några veckor, då kan jag arbeta som det också, fortsätter Rana Abdulsalam.

Och att det ska fortsätta gå bra för Rana Abdulsalam i hennes kamp för att bygga upp en tillvaro i Sverige och Kalmar, det tvekar inte Mia Hasselgren om.

– Min projekttid är slut nu, men vi fortsätter att hålla kontakt, jag har fått en vän för livet. Jag är otroligt imponerad hur målmedveten Rana är och hur hårt hon jobbar för att lyckas nå sina mål. Med den inställningen kommer man långt, jag har inga tvivel, Rana kommer att lyckas, säger Mia Hasselgren.