Medarbetare och studenter vittnar om sexuella trakasserier

Kalmar/Växjö Artikeln publicerades
Linnéuniversitetes flaggor hisas på Stortorget när Linnaeus University Summer Academy kör igång för tredje året i rad.
Linnéuniversitetes flaggor hisas på Stortorget när Linnaeus University Summer Academy kör igång för tredje året i rad.

I samband med #metoo genomförde Linnéuniversitetet en kampanj för att samla in anonyma berättelser om sexuella trakasserier från sin egen verksamhet.

Under våren började universitetet samla in berättelser via ett webbformulär för att få en kvantitativ bild av hur mycket sexuella trakasserier som förekommer inom Linnéuniversitetets verksamhet och få ett underlag för att utveckla förbyggande insatser.

Totalt skickade medarbetare och studenter på universitetet in 21 berättelser.

Rapporten visar att det finns problem med sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och könsdiskriminering. Linnéuniversitetet är inte unik i detta hänseende, utan liknande strukturer existerar inom akademin i hela Sverige, enligt rapporten.

– Vi ska nu ta till oss resultaten och rekommendationerna för att förbättra rutiner, utbildning och vaksamhet. Här vill jag understryka hur vi alla har ansvar för att inte tolerera, förminska eller normalisera oacceptabelt beteende. Den akademiska kulturen ska vara respektfull för alla, skriver Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson i ett pressmeddelande.

För att minska risker för sexuella trakasserier och övergrepp föreslår universitetet i ett antal åtgärder.

– Bland annat handlar det om insatser för att öka kunskapen om hur man anmäler och vilket stöd som finns att få. Vi föreslår även en utbildning som riktar sig till chefer och skyddsombud för att öka kunskapen i de här frågorna, men också insatser för att öka kunskapen hos övriga medarbetare och studenter, berättar Cecilia Kjellgren, forskare i socialt arbete och deltagare i arbetsgruppen i ett pressmeddelande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.