Annons

Mats Andersson: Mats Andersson: ”Faktum är att även årets EU-valrörelse har känts sval och nästan lite avslagen”

”Det är du och jag som bestämmer vilka 20 svenska politiker som ska representera Sverige i Europas största folkvalda parlament.”
Mats AnderssonSkicka e-post
Publicerad 20 maj 2019
Mats Andersson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Montage

En vecka kvar, en veckas, får vi verkligen hoppas, het valspurt. På söndag är dagen D, det är då årets EU-val ska avgöras. Det är du och jag som bestämmer vilka 20 svenska politiker som ska representera Sverige i Europas största folkvalda parlament.

Det tar faktiskt emot, men faktum är att även årets EU-valrörelse har känts sval och nästan lite avslagen. Handen på hjärtat, vilka har varit de riktigt stora politiska diskussionerna i Sverige de senaste veckorna? Knappast EU-frågorna

Annons

Nej, frågor som verkligen engagerat och väckt debatt är bensinpriset, pengar till försvaret och de senaste dagarna ett misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Självklart väldigt viktiga och intressanta diskussioner men lite trist att en bensinprisdiskussion kan upplevas viktigare än ett EU-val. I vårt län har också folkomröstningen om en eller två kommuner på Öland engagerat många, betydligt fler än de som bor på Öland. Men detta engagemang känns enbart riktigt kul.

Men nu är det är en vecka kvar! Enligt opinionsundersökningar har mer än var tredje svensk ännu inte bestämt vilket parti han och hon ska rösta på så nu skruvar vi upp tempot i vår EU-bevakning, rejält.

Allt om EU-valet:

För att underlätta för dig att bestämma dig för hur just du ska lägga din röst låser vi nu upp allt EU-material på barometern.se! Där kan du läsa allt från faktatexter till lite längre intervjuer, både med partiernas rikskandidater och med partiernas lokala toppnamn.

Förhoppningsvis kan våra, och andra mediers, bevakning hjälpa dig att ta ditt valbeslut. Artiklar och reportage som lyfter och förklarar vilka frågor partierna och ibland även partigrupperna i EU-parlamentet prioriterar och driver. Vilka frågor som är lite extra viktiga för oss i Kalmar län? För faktum kvarstår, besluten som tas i EU kommer i de allra flesta fallen att påverka vardagen i Kalmar län.

Under denna sista valrörelsevecka kommer vi därför att fokusera extra på några av de stora valfrågorna. Vi börjar i morgon med en djupdykning i EU-valets kanske hetaste fråga, klimat- och miljöpolitiken.

Under resten av veckan kommer vi därefter att specialgranska migrations-, arbetsmarknads, och kriminalpolitiken. Vad vill partierna? Hur påverkar just dessa frågor oss här i Kalmar län. Vi kommer också att möta de rikspolitiker som under valspurten passar på att besöka länet för att ställa viktiga länsfrågor till dem.

Är det något du saknar i vår EU-valbevakning? Är det någon fråga du skulle vilja veta mer om? Ta kontakt med oss på redaktionen, kan vi försöker hitta ditt svar. För hela vitsen med vår valbevakning är ju att ni läsare ska känna er mer pålästa, kunnigare och säkrare på vad EU-politiken egentligen innebär.

Annons

Kunskaper vi använder när vi går till valurnan. I EU-valet 2014 röstade bara knappt varannan väljare här i länet, 45,83 procent. Det är på tok för dåligt. Demokrati är en något vi ska stå upp för och vara rädda om. Förhoppningsvis röstar minst 60 procent av er i år. Eller hur?

Valkompassen:

EU-valet i korthet:

Länet i EU – här hittar du reportagen:

Fler krönikor av EU-reportrarna Mats Andersson och Birgitta Hultman:

Annons
Annons
Annons
Annons