Annons

Mats Andersson: Mats Andersson: ”En öppen men anonym värld”

EU:s beslutsprocess är en helt annan värld en vår svenska. Det finns inte några stängda dörrar till sammanträdesrummen, öppenhet är norm. Men samtidigt regerar anonymiteten. Vilka beslut som fattas är helt transparent, men vill du veta varför är det anonyma källor och talespersoner som gäller.
Mats AnderssonSkicka e-post
Publicerad 3 april 2019 • Uppdaterad 23 maj 2019
Mats Andersson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

EU-parlamentet är EU politiska församling, i dagsläget sitter där 751 politiker som framförallt fattar olika lagar som EU:s medlemsländer ska ratificera och rätta sig efter.

Någon kilometer från EU-parlamentet i Bryssel huserar EU-kommissionen. I deras enorma kontorsbyggnad sitter 28 kommissionärer, en från varje medlemsland och det är kommissionen som föreslår nya EU-lagar och kontrollerar att medlemsländerna följer gällande lagar.

Annons

Att besöka de här två enorma, det sägs att parlamentet och kommissionen tillsammans i Bryssel har 40 000 anställda, beslutspalatsen är för en svensk journalist, ja samma villkor gäller självklart för intresserade medborgare, en mycket annorlunda upplevelse.

Säkerhetsprocessen för att få tillåtelse att vistas i byggnaderna är rigorös, både vad gäller ackreditering och fysiska kontroller. Men har du fått grönt ljus för att komma in, då är du verkligen ”en i gänget”.

Att bevaka vad som händer i parlamentet och kommissionen är otroligt mycket enklare än att bevaka exempelvis riksdagen, ja till och med vad som händer regionhuset här i Kalmar. Är du väl inne är det inga stängda dörrar att passera.

I EU-parlamentet och stora delar av kommissionen är nämligen möten och sammankomster helt öppna, ja de till och med tolkas så du kan sitta på läktaren och lyssna på en budgetdebatt i utskottet för Jordbruk och landsbygdens utveckling eller Säkerhet och försvar på svenska.

Varje dag arrangeras också öppna informationsträffar där ansvariga för de diskussioner och beslut som precis har genomförts/fattats finns på plats för att svara på frågor. Så långt, även för en svensk, en suverän hantering av öppenhet och transparens. Att följa när ett utskott förbereder en ny lagtext, det är spännande. Det fattas helt enkelt ytterst få, för självklart göms också svåra frågor undan, beslut bakom stängda dörrar.

Men säg den glädje som varar. Även öppenhet kan ha sina oväntade begränsningar. Inom politiken och beslutsfattandet i EU innehåller en ytterst irriterande öppenhetströskel, anonymitet.

Att få information är inte några problem! Däremot vill alla som berättar förbli anonyma, en helt annan verklighet än den normala i Sverige. Det är en annorlunda känsla att sitta och lyssna på en av medlemmarna i Brexitförhandlingens innersta krets och få spännande och väldigt initierade information om vad som händer från en person i rummet som officiellt inte har ett namn.

En öppen men anonym värld, det är den oväntade beskrivningen beslutsprocessen i EU.

Annons
Annons
Annons
Annons