Annons

Mats Andersson: ”Det är i EU-valet vi vågar bli lite vilda och tokiga”

”Att den nationalistiska högerrörelsen i Europa kommer att gå framåt i valet är de flesta eniga om. Frågan är hur stor blir gruppen, hur mycket makt får den?”
Mats AnderssonSkicka e-post
Publicerad 26 mars 2019 • Uppdaterad 29 mars 2019
Mats Andersson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I år är det val till EU-parlamentet, den 26 maj går vi svenskar till vallokalen för att rösta fram de politiker som ska sitta på de svenska stolarna i parlamentet.
I år är det val till EU-parlamentet, den 26 maj går vi svenskar till vallokalen för att rösta fram de politiker som ska sitta på de svenska stolarna i parlamentet.

I dag är det två månader till valdagen. Två månader till EU-valet. Egentligen borde valrörelsen vara i full gång med debatter, TV-intervjuer och dagliga utspel från partierna.

Men, det vet ju både du och jag, så är inte fallet. Varför det är så här är väldigt svårt att sätta fingret på. Partierna bedyrar att EU-valet är viktigt, även om listan på toppkandidater inte helt tyder på det, och att valrörelsen minsann är prioriterad.

EU-valet har aldrig lockat de stora väljarskarorna till vallokalerna i Sverige. I valet 2014 röstade lite drygt var annan väljare, frågan är om valdeltagandet ökar i årets val.
EU-valet har aldrig lockat de stora väljarskarorna till vallokalerna i Sverige. I valet 2014 röstade lite drygt var annan väljare, frågan är om valdeltagandet ökar i årets val.Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Annons

Men de politiska partiernas engagemang är inte större än att alldeles för många av oss väljare knappt märker av det och förblir ointresserade. Valstatistiken talar sitt tydliga, och väldigt tråkiga, språk. I EU-valet 2014 låg valdeltagandet på 51,07 procent, varannan väljare struntade i att rösta. I Kalmar län är siffrorna än mer nedslående, har röstade 45,83 procent. endast i en enda kommun, Mörbylånga passerades 50 procent. Som en liten jämförelse kan nämnas att 87,18 procent röstade i förra årets riksdagsval.

Varför intresset för EU-valet är så lågt tvistar de lärde om. En viktig orsak är att åtminstone var fjärde svensk säger att de inte vill att Sverige ska vara med i EU. Ett tungt skäl att inte rösta. Ett annat skäl som ofta nämns är att EU-politiken är ointressant. Ett väldigt dåligt argument.

Det är i EU som de stora gemensamma besluten om att arbeta gränsöverskridande mot kriminella ligor, om klimatsatsningar och om handelsavtal förhandlas fram och klubbas. Direktiv och lagar som de ännu 28 medlemsländerna måste följa.

Läs mer om EU-valet:

En annan fråga som kommer att bli väldigt stor i årets korta valrörelse är hur den växande högerextrema rörelsen i Europa ska hanteras. För bara några år sedan förfasades många över den politik som Nationell Samling, dåvarande Nationella fronten, med partiledaren Marine Le Pen presenterade. I dag är verkligheten den att Nationell Samling inte längre betraktas som extremt. Ungerska Fidesz, italienska Lega Nord , tyska Alternativ för Tyskland, AFD och det uttalat nynazistiska Gyllene gryning i Grekland står för den riktigt extrema högerpolitiken.

Att nationalisterna i Europa kommer att gå framåt i valet är de flesta eniga om. Frågan är hur stor gruppen blir, hur mycket makt den får?

I EU-valet 2004 lyckades Nils Lundgren och Junilistan ta inte mindre än tre mandat, nu är partiet mest en spännande litet kapitel i svensk politisk historia.
I EU-valet 2004 lyckades Nils Lundgren och Junilistan ta inte mindre än tre mandat, nu är partiet mest en spännande litet kapitel i svensk politisk historia.Foto: Anders Wiklund / TT

Här i Sverige är frågan som vanligt, hur kommer väljarna är rösta? Det är i EU-valet vi vågar bli lite vilda och tokiga. Svenska väljare har tidigare röstat in både Junilistan, Fi och Piratpartiet i EU-parlamentet. Vilket parti överraskar i år?

I valet 2014 gjorde också Miljöpartiet sitt bästa val alla kategorier med 15,4 procent av rösterna. Ett resultat som gjorde MP till det näst största svenska partiet med fyra av Sveriges tjugo platser i Europaparlamentet.

Vilket eller vilka, partier som överraskar och chockar med sitt valresultat i år, det avgör du och jag den 26 maj.

Barometerns EU-valsajt:

Annons
Annons
Annons
Annons