Martin Kirchberg (SD): ”Vi måste slåss för den svenska kronan”

Kalmar/Torsås Artikeln publicerades
Riksbankshuset i Kalmar är en bra plats för sverigedemokraten Martin Kirchberg. ”Jag är definitiv emot euron, vi måste kunna driva nationell finans- och penningpolitik”, säger han.
Foto: Johanna Eriksson
Riksbankshuset i Kalmar är en bra plats för sverigedemokraten Martin Kirchberg. ”Jag är definitiv emot euron, vi måste kunna driva nationell finans- och penningpolitik”, säger han.

Han är kandidaten som vill få in så många EU-kritiska röster som möjligt i parlamentet, både från Sverige och andra länder.

– Jag vill inte ha den här överstatliga överrocken som EU innebär, säger sverigedemokraten Martin Kirchberg.

– Vi vill i stället återföra makten till de nationella parlamenten och låta EU återgå till att vara den handelsunion som den var från början, säger han när Barometern träffar honom på omdöpta regionhuset i Kalmar.

Där är han ett av 15 regionråd sedan valet i september, men det politiska intresset vaknade efter att han tillsammans med många andra blev uppsagd från Ericsson i Karlskrona.

 

ALLT OM EU-VALET:

Här hittar du Barometern-OT:s egen valsajt inför EU-valet

 

Nu bor han ”i skogen” mellan Torsås och Gullabo, sitter i fullmäktige i Torsås och står på plats 21 på sverigedemokraternas valsedel till EU-parlamentet.

Varför kandiderar du till EU-valet?

– EU-frågorna ligger mig varmt om hjärtat, och jag ser valet som en möjlighet att föra ut mitt partis politik. Vi vill inte ha den överstatlighet som EU innebär, det har varit en smygande maktkoncentration till Bryssel, som jag har svårt att acceptera. Vi vill reformera EU inifrån och tycker det är bra om så många EU-kritiska röster som möjligt väljs in i parlamentet.

Vilka EU-frågor är viktigast för dig personligen?

– Jag har tre frågor som är särskilt viktiga. Dels energifrågan, där jag vill att vi fortsätter att satsa på och utveckla kärnkraften, till exempel i Oskarshamn. Handelsfrågan är också viktig, EU som frihandelsområde är vår största handelspartner, där man självklart hellre vill vara innanför än utanför. Sedan kämpar jag för den svenska valutan, jag är definitivt inte för euron. Det är inte svenska folket heller, men risken är stor att den kommer även här, eftersom vi inte har förhandlat fram något undantag, som Danmark och Storbritannien.

Varför är just de frågorna viktiga?

– Vi måste behålla vår egen valuta och ha en finans- och penningpolitik som passar Sverige. Se bara vad som hände med Grekland, euron blev ett fängelse för dem. Det behövs ett nytt EU-fördrag som återför makten till de nationella parlamenten och säkerställer vetorätten för enskilda stater.

– Dessutom måste insynen bli bättre. Du kan prata med vem som helst i EU, men man får inte läsa dokumenten, det finns ingen insyn ens för våra riksdagsledamöter i handelsavtalen. Vad fasen är det för offentlighet, det är ju helt sjukt, säger Martin Kirchberg och blir lite exalterad.

Vad gör ditt parti för att driva de här frågorna?

– Vi kan påverka nationellt i EU-nämnden, men också i parlamentet, även om våra två parlamentariker inte driver mina profilfrågor.

Hur ska du få fler att gå och rösta?

– Det finns en stor okunskap om hur mycket makt EU har skaffat sig, och därför är det min uppgift att tala om det på torgmöten, marknader och i sociala medier.

”Britterna försöker återta sin nationella självständighet och det hedrar dem. Men fler kritiska röster kan förändra EU inifrån”, säger sverigedemokraten Martin Kirchberg.
Foto: Johanna Eriksson
”Britterna försöker återta sin nationella självständighet och det hedrar dem. Men fler kritiska röster kan förändra EU inifrån”, säger sverigedemokraten Martin Kirchberg.

Vad anser du om Brexit?

– Jag tycker att brittiska folket gör helt rätt. EU konstrar på alla sätt och försöker statuera exempel för andra stater genom att skrämmas. Britterna försöker återta sin nationella självständighet och det hedrar dem.

Tycker du att Sverige ska göra samma sak?

– Nej, i dagsläget finns inte förutsättningar för det, men i takt med att vi får in fler EU-kritiska röster i parlamentet finns det också större möjlighet att förändra inifrån.

Är du orolig för att extrempartier ska få mer makt, eller tycker du att det är bra?

– Jag tycker att den bild som ges av länder som Polen och Ungern är helt skev, fria fantasier. De är länder som har levt under andra makter tidigare och som nu värnar om sin nationella suveränitet. Det är något som EU avskyr och därför vill man demonisera Polen och Ungern. Det är ett propagandakrig som pågår, där EU-etablissemanget har panik.

Vilka EU-frågor är viktigast för Kalmar län?

– Det är handelsfrågorna. Vi har många småföretag som behöver EU:s exportmarknad.

Har ni som parti ändrat inställning under de senaste åren?

– Ja, tidigare var vi tydliga med utträdeslinjen. Men nu, i takt med att folk i Europa blir mer och mer kritiska till överstatligheten, är det möjligt att göra om EU till det som det var från början, nämligen en handelsunion.

Fakta

Ingenjör som slängde ut tv:n

Namn: Martin Kirchberg.

Ålder: 51 år.

Familj: Fru, två vuxna barn, en hemmaboende tolvåring.

Bor: I skogen, mellan Torsås och Gullabo.

Yrke: Civilingenjör inom telecom. För närvarande regionråd på heltid, fullmäktigeledamot i Torsås.

Ser på tv: ”Jag tittar sällan på tv, jag tycker att nyhetsinslagen är så kraftigt vinklade. En gång slängde jag faktiskt ut tv:n”

Senaste biobesöket: Äventyrsfilm med sonen för ett par månader sedan.

Hobbier: Jagar, snickrar gärna på huset, träbåtar och segling. ”Skapandet är ett viktigt avbrott”.

Gör en ledig dag: ”Sätter mig gärna och solar med min fru, och pysslar lite trädgården.”

Oväntad/okänd talang: ”Jag cyklar gärna en runda med yngste sonen, han har fått mig att köpa en mountainbike.”

Plats på EU-listan: 21.

Visa mer...

 

TV: Tre filmer om EU-valet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.