Marcus Oscarsson: "En kväll då både Morden i Midsomer och Game of Thrones kan slänga sig i väggen. Valvakan 2018 blir en riktig rysare."

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Montage

Det är valkvällen den 9 september 2018 och klockan ska strax slå 20.00. Då stänger vallokalerna i hela landet, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. Jag har laddat med stora mängder popcorn. Väldigt stora mängder. För om man älskar politik blir det en kväll man aldrig kommer glömma.

En kväll som går till historien. En kväll då Sveriges politiska karta kan komma att ritas om som aldrig förr. En kväll då både Morden i Midsomer och Game of Thrones kan slänga sig i väggen. Valvakan 2018 blir en riktig rysare.

2018 blir mycket spännande på flera olika plan. Sverige kan komma att få ett nionde parti i riksdagen, Feministiskt Initiativ. 2014 fick feministerna 3,1 procent och alla partier som kommit så nära riksdagsspärren har kommit in i valet därpå. Dessutom får FI till skillnad från 2014 hjälp med att få ut valsedlar till alla Sveriges vallokaler. Gudrun Schyman hoppas på att få fira stort på valkvällen. Tänk er debatterna mellan henne och Jimmie Åkesson! Det blir åka av i riksdagen.

Vänsterpartiet har gått starkt hela mandatperioden och Jonas Sjöstedt är en mycket skicklig debattör med kapacitet att leda sitt parti till klara framgångar 2018. Men feministernas framfart kan sätta käppar i hjulet och göra V:s valspurt till en thriller.

Med rekordmånga partier ökar riskerna för de mindre partierna och det kan bli en nagelbitare för KD, MP och Liberalerna. KD har legat under 4 procent i hela 26 månader i sträck och ser ut att få det tufft. Partiet borde ändå klara spärren nätt och jämnt med hjälp av moderata stödröster. MP har också haft en svag mandatperiod med fiaskon inom flykting- och försvarspolitiken där partiet agerat tvärtom mot utlovat före valet. Men MP:s återfunna miljöfokus torde gynna partiet och de fyra regeringsåren ger sannolikt goda chanser till stödröster från S. Även för Liberalerna ser det vingligt ut. 5,4 procent i valet 2014 var ett stort fiasko och Liberalernas näst sämsta valresultat någonsin. Trots ihärdiga försök har Jan Björklund inte lyckats lyfta partiet som idag till och med har tappat jämfört med valresultatet. Det är svårt för väljarna att tyda vad som är L:s profilfrågor och det är en klar varningssignal.

Den stora ljuspunkten för Alliansen är Centern som lyfts av Annie Lööf som gått som en raket sedan valet. Det tydliga avståndstagandet från SD kombinerat med stark kritik mot S-MP-regeringen har varit ett lyckokast. Om det håller i sig kan C gå mot sitt bästa val på 36 år när Thorbjörn Fälldin fick 15,5 procent 1982.

För både S och Moderaterna råder akut krisläge. Särskilt för M som fallit från Reinfeldts otroliga 30,1 procent år 2010 till katastrofala 16,1 procent i snitt för augusti. Det är i nivå med Bo Lundgrens genomklappning 2002. Inte heller för S går det bra. Augustisnittet på 27,8 procent är visserligen det bästa snittet på 26 månader, sedan mars 2015, men samtidigt klart under valet 2014 och till och med sämre än Socialdemokraternas bottennapp 1911 då Hjalmar Branting fick 28,5 procent.

Vilken planhalva valet kommer att utspelas på är av stor betydelse. Moderaterna och SD lyfter troligen fram frågor som brottsligheten och tiggeriet. Ett Sverige som daltar och är slapphänt med stora grupper som lever på bidrag. De Rödgröna säger troligen att valet står mellan trygghet och sammanhållning å ena sidan och kaos och SD-beroende å andra sidan. Ett Sverige som riskerar att bli kallare och att slitas isär av vinstintressen som kör över de ensamma och svaga. En hård och ideologisk valrörelse väntar.

Det blir många delthrillers på valkvällen – FI, V, KD, MP, Liberalerna, Centern, S och Moderaterna blir alla väldigt rafflande att följa. Men den största rysaren av dem alla blir inte vilket parti som ökar mest eller som blir störst – utan vilket regeringsalternativ som segrar och som ska styra Sverige.

Inget av blocken lär få egen majoritet samtidigt som SD väntas ställa högre krav än tidigare för att ge sitt stöd åt Alliansen. 12,9 procent var ett jättelyft i förra valet och nu ligger SD strax över 20 procent i mätningarna. Ulf Kristersson som väntas bli M:s nya partiledare anser att Alliansen bör ta makten även om man blir mindre än de Rödgröna vilket kan ge SD en unik position som vågmästare. Frågan är hur M tänkt hantera SD i det läget och om Annie (C) och Jan (L) går med på det eller går till Löfven.

Min prognos är att vi går mot tidernas mest spännande val som sannolikt inte ens är över dagen efter valet. Det kan ta en hel vecka tills det står klart om Centern väljer att stödja en Alliansregering som behöver stöd av SD eller om Annie vänder sig vänsterut. Eller går i total opposition. Eller om Alliansen tar makten utan att samtala med SD och hur SD i så fall väljer att agera. Eller om Löfven regerar vidare. Eller om vi får ett helt annat scenario i politikens oförutsägbara värld.

Sannolikheten för att svensk politik förändras i grunden på valkvällen 9 september 2018 är större än vid något tidigare val i modern tid. Det blir en valrysare som kräver rekordstora mängder popcorn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.