Marcus Oscarsson: Miljöpartiet kan bilda regering med Alliansen

Kalmar Artikeln publicerades
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

I en twist – mer oväntad än Bobby Ewings återuppståndelse i duschen i Dallas – kan det bli MP som gör Ulf Kristersson till statsminister och själva får flera gröna ministerposter på kuppen.

Två månader före valet 2014 låg Miljöpartiet på 13,6 i Demoskop. Valkampanjen blev dock en flopp och på valkvällen blev det bara 6,9. Men procenten är alltid det sekundära och regeringsplats det primära och därmed blev 2014 en stor succé för Miljöpartiet. En dundersuccé! Partiet kom för första gången in i regeringen. Med hela sex ministerposter – finansmarknads-, kultur-, miljö-, bostads-, utbildnings- och biståndsminister – fick MP sitt stora historiska genombrott i svensk regeringspolitik. Partiet hade väntat länge sedan starten 1981.

Mandatperioden har varit precis så dramatisk som man kan vänta sig av ett parti som aldrig regerat tidigare och som dessutom ger sig på utmaningen att regera ihop med S. Två ministrar har fått kicken under dramatiska former inklusive det ena språkröret. Och partiet har skakats av kraftiga interna strider när de så kallade fundamentalisterna protesterade mot kompromisserna med S om bland annat flyktingpolitiken. Men realisterna vann och MP klarade sitt elddop som regeringsparti.

Att regera är inte alltid en dans på rosor. Eller jo, i MP:s fall har det faktiskt varit det och det är en stor del av problemet. De gröna har under lång tid till och med legat nära spärren i mätningarna. Men vad få tänker på är att partiet redan uppnått sitt mål vilket väger tyngre än svaga opinionssiffror och det är fyra år av regeringsinnehav och dessutom den största miljö- och klimatsatsningen i Sveriges historia under en och samma mandatperiod. Däremot har partiet varit dåliga på att marknadsföra det till sina väljare.

Och inte har det blivit bättre av att språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin har lägst förtroendesiffror bland partiledarna. Men efter sommarens extrema värme lyfte MP rejält. Oron för klimatförändringar har tagit fart på riktigt och MP har störst förtroende av alla partier inom miljö och klimat.

När valets rafflande slutspurt nu inletts ökar fokus på regeringsfrågan och huruvida Alliansen är redo att bilda regering även om de blir mindre än de rödgröna. SD får i så fall en nyckelroll. C och L hoppas att S i det läget ska agera stödparti åt en alliansregering men det är osannolikt. Däremot kan något annat inträffa – något som gemene man inte haft en tanke på. Och det är att Miljöpartiet kliver in och gör upp med Alliansen. Då slipper S agera stödparti, Alliansens beroende av SD reduceras. Kristersson blir statsminister och MP får flera ministerposter. Dramatiska vändningar kan ske efter valdagen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.