Marcus Oscarsson: Löfven kan förverkliga socialdemokratisk dröm

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: TT/Montage

Socialdemokraterna och Stefan Löfven har tidernas chans att lyckas uppfylla det stordåd partiet drömt om i årtionde efter årtionde – att splittra Alliansen och bilda en mittenregering.

Så sent som 2002 fick Socialdemokraterna hela 40 procent på valkvällen och partiet har legat över 30 procent i över 100 år. Det är ett imponerande facit som gjort S till det ledande statsbärande partiet i svensk historia. Något annat som är imponerande är att Stefan Löfven under den gångna mandatperioden för första gången någonsin har lett en minoritetsregering som har en aktiv majoritet emot sig i riksdagen. Samtidigt har arbetslösheten fallit kraftigt, tillväxten gått mycket starkt och statsskulden av BNP sjunkit till den lägsta nivån sedan 1977. Som om inte det vore nog har Sverige dessutom uppvisat den högsta sysselsättningsgrad som någonsin uppmätts i EU.

Marcus Oscarsson - Partianalys

Socialdemokraterna

Valslogan: Ett starkare samhälle – Ett tryggare Sverige.

Partiledare: Stefan Löfven

Ideologi: Socialdemokrati

Betonar: Sjukvård, skola och pensioner går före skattesänkningar. Flyktingåtstramning samt fler poliser.

Regering: Eftersträvar en ny Rödgrön regering.

Visa mer...

Som partiledare har Stefan den där magiska egenskapen som många partiledare saknar. Den där egenskapen som förmodligen är lättare att uppnå på industrigolvet vid Hägglund & Söner i Örnsköldsvik eller på Scania i Oskarshamn jämfört med finanskvarteren vid Stureplan i Stockholm city – folklighet.

I valet 2018 är partiet emellertid på väg att falla under 30 procent för första gången på evigheter. Men samtidigt kan Stefan komma att lyckas med något S eftersträvat i årtionden men ändå bara kunnat drömma om – att bilda en mittenregering med ett eller ett par av allianspartierna.

En sådan lösning vore sannerligen historisk och skulle skapa helt nya framtidsmöjligheter för socialdemokratin i Sverige. Ett mindre parti som Liberalerna skulle i ett sådant läge också kunna ana oanad potential. Det är förstås inställningen till SD som är den springande punkten. Centern och Liberalerna har varit tydliga i sitt motstånd till SD och Socialdemokraterna har gjort klart i flera år att SD-samverkan inte kan komma på tal. Samtidigt är en majoritet av M:s och KD:s väljare positiva till att öppna dörren för SD.

Allt detta bäddar för en politisk paradox av historiska mått. Stefan kan komma att bli den partiledare som leder S till det sämsta valresultatet någonsin samtidigt som han lyckas med den röda bragd som ingen annan klarat före honom – att splittra den svenska borgerligheten och ge Sverige den första mittenregeringen i vår livstid. Och Ipsos mätningar visar att när svenska folket får välja mellan en Rödgrön regering, en Alliansregering eller en blocköverskridande mittenregering så väljer de det senare. Det är något Stefan har i bakhuvudet där han sitter i sitt rum på Rosenbad och klurar inför de kommande regeringsförhandlingarna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.