Marcus Oscarsson: Jonas Sjöstedt kan rabbla sig till historisk vänsterbragd

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: TT/Montage

Vänsterpartiet: - Jonas Sjöstedt kan rabbla sig till historisk vänsterbragd

Vänsterpartiet har den mest framgångsrika mandatperioden i partiets historia bakom sig. Och Jonas Sjöstedt har möjlighet att leda sitt parti till nya, rekordstora framgångar.

Valkvällen 2014 blev nästan en kopia av de senaste valen. 2006 fick V 5,8 procent och 2010 blev det 5,6 procent och 2014 landade precis mittemellan på 5,7 procent. Men nu har Jonas Sjöstedt lyft partiet till nära 10 procent i mätningarna och han är bara två procent bakom Schymans rekord från 1998. Det som såg ut som ett bottennapp efter valet - när V inte fick vara med i regeringen - förvandlades snabbt till en stor succé. Partiet fick vara med och påverka politikens kronjuvel, budgeten, och lyckades få igenom närmare 100 reformer under de totalt sju budgetar den rödgröna regeringen lagt.

Marcus Oscarssons valanalys

Vänsterpartiet

Valslogan. Ett Sverige för alla – inte bara de rikaste.

Partiledare: Jonas Sjöstedt.

Ideologi: Socialistiskt och feministiskt på ekologisk grund.

Betonar: Ökad ekonomisk jämlikhet, nej till vinst i välfärd, miljö och klimat, djurskydd, feminism, hbtq och humanare flyktingpolitik.

Regering: Eftersträvar en rödgrön regering.

Visa mer...

I de stundande TV-debatterna borde Jonas överraska TV-tittarna med att inleda med att säga följande:

Miljardsatsningar på skola och sjukvård, satsningar på förlossningsvården, miljarder till äldreomsorgen, avgiftsfri mammografi, höjt studiebidrag, satsning på primärvården, sänkt skatt för pensionärer, screening mot livmodercancer, fördubblat tandvårdsbidrag, höjd föräldraförsäkring, preventivmedel till unga, glasögonbidrag, fler anställda på fritids, kollektivtrafik i landsbygd, utemiljön vid förskolor, ja jag kan fortsätta en kvart till. Det vore sannerligen en retorisk överraskning som skulle vara tydlig, pricksäker och briljant.

Och briljant är också ett ord som beskriver Jonas Sjöstedts insatser i debatterna. Han är snabb, pedagogisk, slagkraftig och har en röst i nivå med en radioterapeut. Dessutom har han det allra viktigaste - passion. Tillsammans med Jan Björklund (L) är han sannolikt den skickligaste av partiledarna. Han är ett stort flöte för Vänsterpartiet.

Men partiet står inför en stor utmaning efter valdagen. Aldrig förr har sannolikheten varit så stor för att Socialdemokraterna vänder sig mot mitten istället för vänsterut. Det kan leda till att V tappar sin nyckelroll och att dess påverkan på svensk politik reduceras kraftigt.

Men om Alliansen blir mindre än de Rödgröna och en mittenregering inte blir aktuell så kan dörren stå öppen för ytterligare fyra år. Om det kombineras med ett valresultat nära 10 procent så har Jonas Sjöstedt lyckats med en historisk vänsterbragd. För varje procent V ökar i valet ökar också partiets styrka i regeringsförhandlingarna. Och bästa taktiken, ja det är nog att börja rabbla den där listan med alla genomförda reformer så fort Jonas Sjöstedt kommer i kamerabild i kommande TV-debatter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.