Marcus Oscarsson: ”Jan Björklund kan avgöra hela valet”

Kalmar Artikeln publicerades

Kommentar

Det har varit en tuff mandatperiod för Liberalerna som är nere på låga nivåer. Men ändå kan partiledaren Jan Björklund komma att avgöra hela valet.

Valkvällen 2014 blev en pärs för Liberalerna som bara fick 5,4 procent. Bara Leijonborgs fiaskoval 1998 var sämre, med 4,7 procent. Under mandatperioden har Liberalerna utmärkt sig genom att å ena sidan lägga sig så långt till vänster, sett ur alliansperspektiv, att man gjorde upp med de Rödgröna om en tredje pappamånad, å andra sidan genom att lägga sig så långt åt höger att man sade nej till både energiuppgörelsen och försvarsuppgörelsen. Möjligen har svängigheten bidragit till de låga siffrorna.

Liberalerna har pendlat kring 5 procent nästan hela mandatperioden och i våras låg de till och med under 4 procents-spärren. Det var en väckarklocka som heter duga. Och inte blev det bättre av att Jan Björklund tvingades utkämpa en strid om partiledarposten mot Birgitta Ohlsson.

Tillsammans med Jonas Sjöstedt (V) är Jan Björklund sannolikt den skickligaste av partiledarna. Mycket påläst, bred, kunnig, erfaren, snabb i vändningarna, humoristisk och slagkraftig i debatterna. Han är den partiledare som suttit längst i riksdagen och var minister alla åtta år med Reinfeldt, varav halva tiden även vice statsminister. Han är ett flöte för partiet.

Partianalys

Liberalerna

Valslogan: Försvara friheten

Partiledare: Jan Björklund

Ideologi: Socialliberal

Betonar: Skolan först, bättre integration, mer EU, företagsamhet, bekämpa extremism, försvaret

Regering: Eftersträvar en ny Alliansregering

Visa mer...

Den öppning som skapats för liberalismen i Sverige i samband med Sverigedemokraternas uppgång har dock närmast oavkortat gått till det andra liberala partiet, Centern, som ökat kraftigt. Det är Annie Lööf som fått allt strålkastarljus på sig när hon om och om igen deklarerat att hon vägrar gå med på att samverka med SD. Annie ses som en slags borgerlig vänster och intern vågmästare inom Alliansen kring frågan om man kan bilda en alliansregering även om man blir mindre än de Rödgröna. Men när vallokalerna slår igen kl 20.00 söndagen den 9 september och allt fokus riktas på vad Annie har att säga om huruvida Alliansen kan bilda regering eller om en blocköverskridande lösning är aktuell så talar mycket för att det är en annan Alliansledare som har nyckeln till Rosenbad - Jan Björklund.

Som ett mindre parti har Liberalerna i procentenheter räknat mindre att förlora på att ta steget över mot mitten och partiet har inte heller samma opinionsmässigt bittra erfarenhet av tidigare samarbete med S. Och kanske viktigast av allt - steget från Liberalerna till Socialdemokraterna är kortare än många tror och mätningar visar att svenska folket föredrar blocköverskridande lösningar. Om Liberalerna med Jan Björklund i spetsen tar steget så kan Sveriges politiska karta ritas om i grunden.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.