Marcus Oscarsson: Annie Lööf ser ut att bli vågmästare

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: TT/Montage

Annie Lööf och Centerpartiet har varit mycket framgångsrika den senaste mandatperioden och väntas öka kraftigt på valkvällen. Men inte nog med det – mycket pekar på att Centern dessutom blir vågmästare och kan avgöra vilken regering som får styra Sverige framöver.

Det var något som hände redan i valrörelsen 2014. Annie Lööf startade resan som lyft Centern till oanat höga nivåer. Mitt under TV4:s partiledardebatt lämnade hon sin talarstol och stegade fram till Stefan Löfven med Energimyndighetens långsiktsprognos i högsta hugg. Löfven blev uppstressad och började upprepa det numera bevingade ordet käbbel gång på gång och Annies vågade och busiga tilltag blev startskottet på en rejäl uppgång i mätningarna. I Sifo i mars 2017 nådde Centern sagolika 14,2. Partiet ligger fortfarande klart över valresultatet 2014, på cirka 9 procent vilket motsvarar det högsta på 30 år.

Annie är fantastiskt populär inom partiet och har stärkt Centern kraftigt i storstäderna samtidigt som populariteten på landsbygden bestått. Hon har även tillfört en ideologisk nytändning med grön liberalism som bas och tydligt marknads- och företagsfokus. Dessutom är hon en fena på sociala medier och lockar stora skaror till både sina egna och Centerns sociala mediekonton. Annies Instagramkonto har till exempel över 50 000 följare vilket är nästan dubbelt så många som både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S).

Marcus Oscarsson - Partianalys

Centerpartiet

Valslogan: Medmänsklighet för Sverige framåt

Partiledare: Annie Lööf

Ideologi: Grön liberalism

Betonar: Miljö och klimat, landsbygden, jämställdhet, sjukvården, stoppa främlingsfientligheten.

Regering: Eftersträvar en ny Alliansregering

Visa mer...

När Moderaterna med Anna-Kinberg Batra i spetsen öppnade för SD protesterade Centern kraftigt och gick omgående upp ytterligare i mätningarna. Annie positionerade Centern som Alliansens anti SD-parti nummer 1 och det stod klart att Moderaternas position som största alliansparti inte är ristad i sten.

När valet nu går mot de sista rafflande dagarna läggs stort fokus på regeringsfrågan. M och KD har tydliggjort att de avser att bilda regering även om Alliansen blir mindre än de Rödgröna. Att Annie Lööf å sin sida markerat att hon inte vill bidra till en regering som är beroende av SD har nog ingen missat. Men hon har även markerat tydligt mot S. Och tack vare Centerns storlek ser det rent matematiskt inte ut att spela någon roll vilken sida Liberalerna väljer – det är Centern som har avgörandet i sin hand.

Om opinionssiffrorna håller i sig är det med andra ord Annie Lööf som avgör om Stefan Löfven eller Ulf Kristersson blir statsminister. Centerns manöverutrymme och påverkanspotential är därmed avgörande stort. Och blir det en total låsning så kan det inte uteslutas att Annie själv blir statsminister.

Här hittar du samtliga partianalyser av Marcus Oscarsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.