Många frågor men få svar första dagen

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmar. Rättegången mot 24-åringen, som åtalas för mordförsök, grovt vapenbrott och narkotikabrott, inleddes på måndagen.
- Hur fick du tag på vapnet? Har du planerat att spränga målsägarens bil? Hur fick du tag på hans adress? Vad pratade ni om? Hur uppkom skulden?
Den misstänkte var sammanbiten och hans svar på chefsåklagaren Carina Maxsons frågor löd ofta "Det har jag inga kommentarer till".

Minns inte exakt förlopp
Liksom i tidigare förhör säger han sig ha en minneslucka och ingen möjlighet att komma ihåg det exakta händelseförloppet när han sköt sitt 34-åriga offer i huvudet.
Han vidhåller att han handlade på eget initiativ och att han ville diskutera en skuld på 300 000 kronor som uppkom i samband med den bedrägerihärva som de båda figurerat i.
Enligt 34-åringen berättade den åtalade att han är vice president i en organisation som vill driva in skulden.
Nu säger 24-åringen att uppgiften inte stämmer och att han sade så för att lägga tyngd bakom sina krav.

24-åringen brusade upp
34-åringen vittnade om hur den åtalade brusade upp vid några tillfällen och anklagade honom för att vara en golbög, vilket är ett slanguttryck för någon som samarbetar med polisen.
- Han hotade med att döda min fru och mina barn om jag gick till polisen. Sedan lugnade han sig och situationen kändes inte hotfull längre, sa 34-åringen.
Först på sjukhuset förstod han att han blivit skjuten.
- När jag låg på marken och inte kunde röra armar och ben och allt var svart trodde jag att jag blivit nedslagen. Det jag återkommer till i sömnen är den enorma förvåning jag kände.
Även den tilltalade och två poliser, som iakttog det timslånga samtalet i Unionsparken i smyg, säger att mötet i sin helhet var lugnt.

"Synen var brutal"
Men polisernas vittnesuppgifter är motstridiga. En av dem, som satt i en bil ett 60-tal meter från brottsplatsen, säger att han inte såg något handgemäng och tittade bort just i skottögonblicket.
Men hans kollega, som befann sig närmare, vittnar i detalj om hur 24-åringen måttade ett slag och hur offret och den tilltalade greppade tag i varandra.
På frågan om han på grund av chock kanske minns fel svarade polismannen:
- Visst var jag chockad. Synen var brutal och oväntad, men jag kommer ihåg det som på film.
På fredag fortsätter rättegången. Då hörs fler ögonvittnen för att bringa klarhet i vad som hände sekunderna innan skottet föll.
OSSIAN GRAHN
ossian.grahn@barometern.se
0480-592 43